Toelichting diverse accessoires

Het gebruik van de meeste accessoires spreekt voor zich. Toch zullen we kort per accessoire aangeven waar ze voor dienen en of er bijzondere aandachtspunten zijn.

Emmers en lepels

De emmer met opgietlepel is er in tal van uitvoeringen. Voor ieder wat wils. Je kunt natuurlijk kiezen voor een éénvoudige voordelige houten emmer met kunststof binnenbak. Omdat een emmer met lepel de meest gebruikte en in het oog springende accessoire in de sauna is, adviseren wij je om je persoonlijke voorkeur voorrang te geven en te kiezen voor een emmer die past bij je karakter. Let wel op dat een lepel met een lange steel handig kan zijn. Hierbij hoef je niet met je handen boven de hete stenen te komen bij grote kachels. Daarnaast kan het gemakkelijk zijn om door middel van de lange steel de kachel op te gieten zonder op te staan of met water te gooien.

Hoofdsteunen

Een hoofdsteun kan de liggende houding op een houten saunabank erg veraangenamen. Veel modellen zijn eveneens te gebruiken als voetensteun of kunnen ook, rechtop geplaatst tegen de wand, als rugsteun dienen. Afhankelijk van het model kunnen ze wat meer en minder comfortabel liggen. De hoofdsteunen van Halu zijn bekend vanwege hun grote ligcomfort. Tip: maak zelf een hoofdsteun van restanten hout na de bouw van je sauna!

Kapstokken

Een kapstok is altijd handig om een badjas, handdoek of kleding even weg te kunnen hangen. Onze kapstokken zijn er volledig in stijl van de saunacabine.

Ligbanken en krukken

Een mooie houten ligbank in stijl van de sauna voor in de relaxruimte bij de sauna. Niets ontspant je meer dan even te gaan liggen tussen de verschillende saunagangen door. De saunakrukjes worden veel gebruikt in combinatie met een voetenbad of als verplaatsbare zit voor een losse infrarood straler.

Meters en klokken

Zandlopers, thermometers en hygrometers geven je tijdens het saunabad de nodige info over tijd en klimaat. Het gaat er voornamelijk om dat je geniet, maar soms is toch fijn om te weten waar je comfort-zone ligt.

Saunalampen

Verlichting voor in de sauna is onontbeerlijk. Een eenvoudige verlichting bestaat uit een fitting met gloeilamp, afgewerkt met een lampscherm. In een professionele omgeving worden de lichtbronnen meestal in een bulley geplaatst. Dit verlengt de levensduur van de lampen aanzienlijk. Er komen steeds meer lichtproducten op de markt die geschikt zijn voor gebruik in een sauna. Een sterrenhemel, lichttherapie met verschillende kleuren licht, inbouwspotjes, een lichtstrook (led) achter de bank. Kijk maar eens bij de door ons aangeboden verlichtingsproducten en laat je fantasie de vrije loop.

Speakers

Wanneer je speakers in de sauna wilt plaatsen, kies dan voor speciale saunaspeakers of voor een ander model dat bestand is tegen vocht en hoge temperaturen. Boven in de sauna kan de temperatuur wel oplopen tot 110°C. Een mogelijk alternatief is om autospeakers onder de banken te plaatsen die geschikt zijn voor Cabriolets en dus bestand zijn tegen vocht. Door ze op een lage positie te plaatsen, lijden ze niet teveel van de hoge temperatuur.

Saunastenen en steen-accessoires

De saunastenen om de kachel mee te vullen moeten aan zeer specifieke eisen voldoen. Ze hebben een grote warmte opslagcapaciteit en zijn thermisch goed belastbaar. Zo blijft de saunatemperatuur ook na het opgieten constant en zal niet noemenswaardig dalen. Zelfs bij schoksgewijze afkoeling van honderden graden, versplinteren deze stenen niet.

Daarnaast zijn er nog vele leuke stenen accessoires voor in en op de kachel, vaak gemaakt uit speksteen. Zo zijn er zogenaamde “cubes” als sierstenen. Er zijn uitgeholde stenen of cups ten behoeve van geurtherapie en er zijn stenen met een groot reservoir voor langzame bevochtiging.

Vloerroosters

Vloerroosters zorgen voor een vloerafwerking in stijl van de sauna. Bijkomend voordeel, met name voor buitensauna’s, is dat eventueel vuil dat mee naar binnen wordt gelopen tussen de roosters valt en de saunabanken daardoor schoner blijven.

Afkoelaccessoires

Basic afkoelen gaat natuurlijk prima onder een koude douche, onder de tuinslang of in een koud bad. Afkoelen in stijl doe je met een stortemmer, een dompelton of met een speciale schwallbrause (afkoeldouche).

Ventilatieroosters

Ventilatieroosters werken de zo belangrijke ventilatieopeningen netjes af. Voorzie in elke cabine tenminste 2 verluchtingsopeningen. Eén rooster onder de kachel en één rooster schuin tegenover de kachel juist onder de bovenbank geeft een goed ventilerend effect. Het rooster aan de kachelzijde kan vervallen mits je een royale opening onder de deur voorziet. Een goede ventilatie van de cabine houdt de luchtkwaliteit op peil en zorgt voor een goede verdeling van de warmte.

Voetenbak

Het voetenbad is een te vaak overgeslagen onderdeel van het saunabad, zeker bij privé saunagebruik. Even met de voeten in de voetenbak met warm water stimuleert de bloedsomloop en brengt het transpireren op gang. Na grondig koelen brengt een warm voetenbad het lichaam weer snel op aangename temperatuur.