Elektrische kachels

Bij het selecteren van de kachels zijn de volgende zaken belangrijk: formaat, vermogen, smaak. Deze onderwerpen worden besproken naast onderwerpen zoals: elektriciteit. Laten we beginnen met het eerst genoemde onderwerp: formaat.

Het formaat van de kachel is belangrijk.

Waarom? De temperatuur in de sauna is belangrijk en moet juist zijn. Een onregelmatig warmtebeeld is het gevolg van een (te) krap gemeten oven met een kleine steenmassa. Met een (te) kleine kachel duurt het opwarmen van de cabine erg lang. Elke keer als de deur open gaat, daalt de temperatuur en begint het kacheltje weer te stoken.

Vermogen van de kachel

Het is een foutieve veronderstelling dat een zwaardere kachel ook tot een groter elektriciteitsverbruik leidt. Wanneer een cabine eenmaal is opgewarmd ontstaat er een zogenaamd 'stationair regime' waarbij de kachel enkel de warmte compenseert die verloren is gegaan.

Bijvoorbeeld: als een 6 kW kachel elk uur 30 minuten op vol vermogen brand om het warmteverlies te compenseren dan zou een 12 kW kachel elk uur maar 15 minuten op vol vermogen branden. Na een uur hebben beide kachels dus 3 kWh verbruikt.

Hoe bepaal je het vermogen van de kachel?

Voor het bepalen van het benodigde vermogen van de kachel ga je als volgt te werk.

  • Bepaal eerst de inhoud van de saunacabine in kubieke meters. Vermenigvuldig de binnenmaten van de sauna lengte x breedte x hoogte (alle maten in meters).
  • Verhoog de inhoud met 1 m3 voor elke m2 glasoppervlakte.
  • Bij volumes boven de 7m3 mag de gevonden inhoudsmaat met 10% worden verlaagd

De op deze wijze bepaalde inhoudsmaat dient als basis voor de keuze van de kachel. Bepaal aan de hand van het schema welk vermogen je nodig hebt.

Inhoud (m³)1 - 42 - 4.53 - 65 - 87 - 128 - 1410 - 1612 - 1816 - 2422 - 3026 - 3432 - 40
Vermogen (kW) 3 3.6 4.5 6 8 9 10.5 12 15 18 21 24
230 Volt 3x2.5 mm2 3x2.5 mm2 - - - - - - - - - -
400 Volt - - 5x2.5 mm2 5x2.5 mm2 5x2.5 mm2 5x2.5 mm2 5x2.5 mm2 5x2.5 mm2 5x2.5 mm2 op aanvraag op aanvraag op aanvraag
Ampère 1 x 16 A 1 x 16 A 3 x 16 A 3 x 16 A 3 x 16 A 3 x 16 A 3 x 16 A 3 x 25 A 3 x 25 A 3 x 35 A 3 x 35 A 3 x 35 A

Tip: Kies niet onmiddellijk een zo klein mogelijke kachel. Extra vermogen verhoogt het comfort en zorgt voor een stabieler temperatuurbeeld.

Finse kachel of een Combi kachel (met stoom)?

We onderscheiden in grote lijnen 2 soorten kachel, de (traditionele) Finse kachel en de Combi-kachel.

Een traditionele Finse-kachel heeft een met stenen gevulde warmtekorf. De stenen worden verhit door warmtespiralen. Desgewenst kan er tijdens het saunabad water over de stenen worden gegoten om de luchtvochtigheid en daarmee de impact van de warmte te verhogen. Men noemt een sauna met een dergelijke kachel ook wel een droge sauna, hoewel de luchtvochtigheid door veelvuldig opgieten sterk kan worden verhoogd. Het merendeel van de sauna's is met een dergelijke kachel uitgerust. Het klimaat is over het algemeen heet (80-100°C) en droog.

Een Combi-kachel heeft naast het traditionele Finse deel een geïntegreerde waterverdamper. De waterverdamper dient om de luchtvochtigheid over een langere periode sterk te verhogen. Het klimaat is over het algemeen minder heet ( ±70°C) en vochtig. Door de hoge luchtvochtigheid heeft de warmte toch een behoorlijke impact op het lijf. Ook hebben Combi-kachels vaak een reservoir voor aromatherapie wat deze, vaak wat duurdere kachels, zeer veelzijdig maakt.

Het soft-stoombad dat met een Combi-oven wordt gegenereerd is niet te verwarren met het klimaat in een stoomcabine waar de luchtvochtgheid door middel van een stoomgenerator op ca. 100% wordt gebracht en het water van de wanden naar beneden loopt.

Elektrische aansluiting

Het kleinste type kachel van 3.6 kW kan worden aangesloten op een enkele groep op het zekeringenbord (230 V / 16 A). Dat wil zeggen dat deze in een gewoon (geaard) stopcontact kan worden ingeplugd mits er in de zelfde groep geen andere gelijktijdige grote verbruikers zijn aangesloten. Een dergelijke kachel volstaat voor een sauna met een inhoud van maximaal 5 m³.

Indien de sauna groter dan 5 m³ is dient een kachel met een groter vermogen te worden geplaatst. Hiervoor zal de ruimte van krachtstroom moeten worden voorzien. Kachels tussen 4.5 en 10.5 kW (5-15 m3) moeten worden aangesloten op krachtstroom van 400 V en bij zwaardere kachels dient er een zwaardere krachstroom te worden aangelegd met een zwaardere afzekering. Dergelijke zware vermogens (boven 12.0 kW) worden over het algemeen enkel toegepast in openbare sauna’s.

Laat krachtstroom aanleggen door een elektricien en ga hier zeker niet zelf aan knutselen. Vragen over elektriciteit dienen gesteld te worden bij de specialist, oftewel de elektricien.

Gebruik voor de aansluiting van elektrische toestellen in een sauna altijd hittebestendige siliconenkabel.

Merken

De belangrijkste merken van elektrische saunaovens bij BouwJeEigenSauna zijn Sawo(tec), Helo & EOS. Andere merken worden niet actief door ons gepromoot, maar zijn wel op aanvraag te leveren. Met deze merken hebben we een breed assortiment van eenvoudige instapmodellen met aantrekkelijke prijsstelling tot exclusief topsegment toestellen voor de veeleisende gebruiker. Hoge constante kwaliteit, betrouwbaarheid en grote duurzaamheid zijn gemeenschappelijke kenmerken van alle toestellen.

De onderlinge verschillen tussen de merken zijn misschien het eenvoudigst te duiden door een parallel te trekken met automerken. Sawo(tec) is dan een middenklasse merk vergelijkbaar met Opel: goed van kwaliteit, betrouwbaar maar niet het meest innovatief en spannend. Sinds 2014 werkt Sawo echter aan een steeds breder gamma topklasse modellen naast hun standaard assortiment. Met onderscheidend design, hoogwaardige exclusieve materialen en innovatieve techniek gaan ze de strijd aan met de topsegment merken.

Helo & EOS behoren tot het topsegment op saunagebied. Deze merken zijn vergelijkbaar met bijvoorbeeld Volvo & Audi. Toegevingen op het gebied kwaliteit kom je bij het Finse Helo niet tegen. Alles draait om kwaliteit, afwerking en goed ontwerp. Helo is er ook van overtuigd dat de kwaliteit van hun kachels vooral tot zijn recht komt bij een juiste combinatie van kachel en besturing. Veel kachels van Helo functioneren dan ook enkel met bijpassende Helo besturingen, die overigens ook van topklasse zijn. EOS is op en top Duits. Kenmerkend zijn de degelijke bouwkwaliteit, duurzaam, goed doordachte en mooi ontworpen toestellen. EOS staat met zijn degelijke toestellen vooraan op het gebied van kwaliteit en ontwerpen (strakke lijnen / innovatieve concepten), maar hier ontbreekt het soms een beetje aan het sex-appeal dat een aantal Helo toestellen wel heeft.

Besturingen

Hoewel Sawo(tec) en EOS beiden ook saunabesturingen produceren zijn de kachels van deze merken in principe met elk merk saunabesturing te combineren. Helo heeft een andere benadering en de meeste Helo kachels werken dan ook enkel met een Helo besturing. Alle merken leveren ook kachels met opgebouwde besturing, meestal voor compacte saunacabines en/of voor situaties waarin niet te hoge eisen worden gesteld aan de exactheid van de regeling.