Infraroodbesturing

Infraroodbesturing

Voor de aansturing van de infraroodlampen zijn er verschillende regelingen:

  • Aan-uit-regeling. Dit is een aan-uitknop, vaak voorzien van een tijdrelais. Door middel van een druk op de knop worden de stralers voor een ingestelde tijd ingeschakeld. Deze regeling wordt veel gebruikt bij plaatsing van stralers in een saunacabine of bij plaatsing van de stralers in een open ruimte. Een regeling op basis van temperatuur heeft hier geen toegevoegde waarde, omdat de ruimte ofwel al warm is (saunacabine) of nooit de ingestelde temperatuur gaat halen (open ruimte).
  • Thermostatische aan- uit regeling. Je stelt een temperatuur in en alle stralers branden op vol vermogen tot de temperatuur is bereikt waarna de stralers weer worden uitgeschakeld. Wanneer de temperatuur weer onder de ingestelde waarde is gedaald worden de stralers weer bij gezet. Dit is een eenvoudige manier van regelen met als nadeel dat er tijdens het ir-bad momenten kunnen zijn dat alle stralers uit staan.
  • Thermostatische pendelende regeling. Je stelt een temperatuur in en alle stralers branden op vol vermogen tot de temperatuur is bereikt waarna de stralers gaan pendelen. Bij dit pendelen worden de stralers om en om worden aan- en uitgeschakeld. De ingestelde temperatuur blijft gehouden en er zijn altijd (een aantal) stralers die branden.
  • Thermostatische dimbare regeling. Deze laat de stralers harder of zachter stralen in functie van de ruimtetemperatuur. Belangrijk nadeel van deze manier van aansturen is dat door het knijpen van het vermogen het spectrum van de lampen verschuift. Bij een geknepen vermogen verlies je de grote effectiviteit van het IR-A. Wanneer je kostbare full-spectrum (vitae) stralers hebt aangeschaft kan een (ook nog eens kostbare) dimbare regeling de effectiviteit van deze stralers teniet doen.

Voor de aansturing van donkerstralers zijn dezelfde regelingen voorhanden. Omdat het spectrum van een donkerstraler toch al geen IR-A bevat kan een dimbare regeling hier wel prima diensten bewijzen.

Voor de aansturing van vlakstralers heeft een pendelende regeling dan weer geen zin. Ook zijn niet alle regelingen geschikt voor het aansturen van vlakstralers, vraag hier goed advies.