Indeling van je sauna

Na het bepalen van de beschikbare ruimte en het gewenste aantal gebruikers kan de indeling van de sauna worden gemaakt. Houd voor de wanden van de sauna rekening met een dikte van 6 cm voor de voorzetwanden (geconstrueerd tegen een binnenmuur) en een dikte van 7.5 cm voor een vrijstaande wand. Onderaan deze pagina vind je een link waarmee je wat voorbeeld plattegrondjes kunt downloaden.

Deur

De deur van een sauna draait altijd naar buiten. Wijk hier voor uw eigen veiligheid niet van af, zie veelgestelde vragen voor de reden. Een gangbare buitenmaat van de door ons geleverde deur (inclusief kozijn en sluitwerk) is 189x69cm, maar de deuren zijn er ook in afwijkende maten. Een deur op maat is ook mogelijk en niet eens veel duurder dan een standaard deur. Vraag naar de mogelijkheden. Houd bij het bepalen van de locatie van de deur rekening met de draairichting en draairuimte voor het deurblad.

Saunabanken - diepte

De minimale diepte voor een saunabank is 40 cm (vergelijkbaar met diepte van het zitvlak van een keukenstoel). Deze afmeting is echter vrij smal om op te liggen, je armen hangen al snel naast de bank en dat is niet comfortabel. Een diepte van ca. 50/60 cm is standaard en geeft voor zowel zitten als liggen een goed comfort. Banken met meer diepte geven vooral extra comfort in liggende houding.

Tip: Ga op je rug op de grond liggen met 1 schouder vlak langs een wand en meet je ligbreedte eens op. Zo ontdek je gemakkelijk wat voor jou een comfortabele ligbreedte is.

Saunabanken - hoogte

Meestal worden er in de sauna’s twee niveau’s van saunabanken voorzien. Een normale hoogte voor de onderste bank, als mede het hoogteverschil tussen onder- en bovenbank, is 45 á 50 cm. Probeer altijd een combinatie van boven- en onderbanken te realiseren. De temperatuur in een sauna is hoger bij het plafond en lager bij de vloer. Banken op verschillende hoogten geeft je dus de keuze tussen verschillende temperatuur zones. Bij compacte sauna’s kun je de onderbank in de hoeken onder de bovenbank laten doorlopen. Je wint dan vaak net genoeg ruimte om ook op de onderbank te kunnen gaan liggen (met je voeten onder de bovenbank). In sommige gevallen is het mooier ook de verticale stukken tussen vloer en onderbank en tussen onder- en bovenbank te bekleden. Dit product heet onderbank- of tussenbankafdichting.

Tip: Denk er dan wel aan de ruimte onder en achter de banken bereikbaar te houden zodat je deze kunt schoonmaken.

Houtgebruik interieur

Interieurs worden meestal gemaakt in Abachi hout, dit hout is ideaal voor interieur. Het is namelijk volledig splinter- en harsvrij en het wordt niet heet. Er zijn voor de interieurs vele andere mooie houtsoorten verkrijgbaar naast Abachi. Je kunt het interieur volledig zelf maken aan de hand van een duidelijke bouwinstructie of de banken op maat bij ons bestellen. Neem ook voor bijzondere wensen contact met ons op. Wij gaan graag een uitdaging aan.

Tip: neem een stoel of ligstoel waar je comfortabel op zit of ligt en neem de afmetingen van deze stoel (zithoogte / diepte zitvlak / eventuele helling van zitvlak en rugleuning) als basis voor het ontwerp van je eigen saunabank). Denk erom, als je op de bank eveneens comfortabel wil kunnen liggen is een hellend zitvlak af te raden.

Plaats voor de sauna oven

Meestal wordt de kachel in een hoek langs de deur geplaatst. Afhankelijk van de vorm van de sauna en de gewenste indeling kunnen ook andere locaties goed werken.

Rond de kachel dient nog wat plaats (10 cm) te worden vrijgehouden voor het plaatsen van een kachelhek .

Voor de exacte afmetingen van de kachels zie de technische gegevens bij de aangeboden producten. Als je bij het ontwerp rekening houdt met een ruimte van ongeveer 50x40 cm als opstelplaats voor de kachel komt je meestal wel uit.

Verder dient er vlak bij de oven een ventilatie-opening te worden voorzien. Meestal zit deze laag bij de grond achter de oven. Indien de oven vlak naast de deur hangt werkt een royale opening onder de deur ook prima.

Ramen in de sauna

Gebruik bij het plaatsen van vensters in een sauna altijd gehard glas. Dit glas is beter bestand tegen hitte (gevaar voor thermische breuk) en valt bij breuk uiteen in kleine stukjes (zoals de zijruit van een auto). Gewoon glas geeft bij breuk gevaarlijke scherven die ernstige snijwonden kunnen veroorzaken.

Hoewel het integreren van een bestaand raam (een bestaand venster in een buitengevel) in een sauna zelden tot problemen leidt, adviseren wij toch om contact op te nemen met de glasleverancier of aannemer. De grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten kunnen door hoge thermische spanningen in het glas leiden tot thermische breuk.

Documenten: sauna indeling voorbeelden.pdf