Sauna ontwerp

Begin altijd met het bepalen van de randvoorwaarden.

  • Waar komt de sauna te staan, wat is de beschikbare ruimte?
  • Hoeveel personen maken er maximaal gelijktijdig gebruik van de sauna?
  • Wat is het maximaal beschikbare elektrische vermogen?
  • Wat is het budget?

Wees realistisch in het bepalen van het aantal gebruikers. Veel gebruikers betekent een grote sauna, een zware kachel, een zware elektrische aansluiting etc. Ga dus uit van “normaal gebruik” en niet van een uitzonderlijke situatie. Bovendien is een sauna van bijvoorbeeld 2x2m royaal voor 2 à 3 personen, maar is het met een beetje inschikken ook geschikt voor 5 à 6 personen.

Denk bij het bepalen van de plaats van de sauna niet alleen aan de sauna zelf maar aan het gehele ritueel van het saunabad. Een plaatsing in de directe omgeving van een (stort)douche en een bad of dompelton is ideaal. Een bijkomende ruimte, eventueel een buitenruimte, waar je even kunt zitten en ontspannen maakt het feest compleet.

Onderzoek het maximaal beschikbare elektrisch vermogen, dit bepaald mede het maximale vermogen van de kachel en daarmee ook de afmeting van de sauna. Als alternatief voor een elektrische oven kun je natuurlijk ook altijd een houtgestookte kachel plaatsen.

Tip: probeer een sauna niet onnodig groot (en hoog) te maken. Met het groter worden van de sauna neemt eveneens het gevraagde vermogen van de te plaatsen kachel sterk toe wat ongewenste, soms dure, aanpassingen aan de elektrische installatie tot gevolg kan hebben en het elektrisch verbruik sterk opdrijft. Daarnaast is bij een (te) hoge sauna de temperatuur op bankniveau lager, omdat alle warme lucht opstijgt.