Sauna ontwerp

Sauna tekening

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat er voldoende ruimte is voor de sauna en denk goed na over het type dat je wilt hebben. Wij hebben voor elke sauna die wij verkopen een tekening beschikbaar. Dit zijn de traditionele Finse sauna’s, de infrarood sauna en de stoomcabine.

Sauna tekening randvoorwaarden

Let bij een sauna tekening op de randvoorwaarden!

  • Waar komt de sauna te staan, wat is de beschikbare ruimte?
  • Hoeveel personen maken er maximaal gelijktijdig gebruik van de sauna?
  • Wat is het maximaal beschikbare elektrische vermogen?
  • Wat is het budget?

Denk bij het bepalen van de plaats van de sauna niet alleen aan de sauna zelf maar aan het gehele ritueel van het saunabad. Het zou ideaal zijn als er in de directe omgeving een (stort)douche of een bad of dompelton is geplaatst. Een bijkomende ruimte, eventueel een buitenruimte, waar je even kunt zitten en ontspannen maakt het feest compleet.

Wees realistisch in het bepalen van het aantal gebruikers. Veel gebruikers betekent een grote sauna, een zware kachel, een zware elektrische aansluiting etc. Ga dus uit van “normaal gebruik” en niet van een uitzonderlijke situatie. Bovendien is een sauna van bijvoorbeeld 2x2m royaal voor twee tot drie personen, maar is het met een beetje inschikken ook geschikt voor vijf tot zes personen.

Onderzoek het maximaal beschikbare elektrisch vermogen, dit bepaald mede het maximale vermogen van de kachel en daarmee ook de afmeting van de sauna. Als alternatief voor een elektrische kachel kun je natuurlijk ook altijd een houtgestookte kachel plaatsen.

Sauna tekening tips

Wanneer je begint met het maken van je sauna tekening is het handig om de volgende tips in je achterhoofd te houden. Misschien denk je, als ik een sauna wil, dan wil ik een mooie ruime sauna. Dat is niet altijd even verstandig.

  • Het eerste probleem waar je dan tegenaan zult lopen is dat de kosten voor de saunakachel zullen toenemen. Wanneer je een grotere sauna hebt, moet er meer lucht worden verwarmd wat niet mogelijk zal zijn voor een kleinere kachel met minder vermogen.
  • De tweede tip is om een sauna niet onnodig hoog te maken. Hou het vooral knus. Warme lucht stijgt immers op en als je een hoge sauna hebt, zal de temperatuur op bankniveau lager zijn dan wat je zou willen.

Zelfbouw sauna tekening

Bij BouwJeEigenSauna.com is het mogelijk om zelf te bepalen in hoeverre je alles wilt doen. Je kunt ervoor kiezen om de gehele zelfbouw sauna al vanaf de grond af aan te ontwerpen en te bouwen met onze materialen. Het maken van een sauna tekening vergt enig technisch inzicht, daarom hebben wij een handig overzicht gemaakt met verschillende sauna tekeningen waar jij inspiratie uit op kunt doen. Op onze pagina met de zelfbouwpakketten kun je een ontwerp kiezen en krijg je het bouwpakket thuisgestuurd. Binnen twee dagen heb je de sauna in elkaar gezet en kun je na het harde werk bijkomen in je eigen sauna.