Samenstelling van de wanden

Sauna wanden

Vergis je niet; sauna wanden zijn meer dan slechts muren. Daarom dienen ze ook uit verschillende lagen te bestaan, met ieder zijn eigen materiaal soort. En ieder component heeft weer zijn eigen dikte. Hoe nauwkeurig dit ook uit hoort te komen, je weet op deze manier wel of je samenstelling helemaal klopt. En ook al is de totale dikte niet extravagant te noemen - tussen de 6 en 7.5 centimeter - is het wel handig om dit in de totale indeling van je sauna mee te nemen. Het is meestal niet zo serieus dat je geen ruimte voor je saunakachel meer over hebt maar je wilt toch alles goed op een rijtje hebben. Bezint eer ge begint!

Vrijstaande sauna wand of bestaande wand

Wordt je nieuwe sauna een volledig losstaande constructie of een vast onderdeel van je sauna interieur? Dat kan namelijk wel degelijk uitmaken voor het eindresultaat. Het verschil tussen een vrijstaande wand of eentje die in je woning geïntegreerd is, wordt bepaald door de buitenste laag. Deze hoeft niet te worden aangebracht wanneer een je sauna direct door een bestaande wand omringd wordt. Lees verder voor een verduidelijking van het verschil tussen sauna’s met bestaande of juist vrijstaande wanden.

Sauna wanden binnenkant

Hoe je je sauna ook opbouwt, sauna hout is altijd de basis voor de 1.5 centimeter dikke binnenwanden van de constructie. Abachi is één van de meest populaire houtsoorten voor wanden en meubilair, aangezien het niet heet wordt en dankzij de perfecte afwerking hars- en splintervrij is en blijft. De hoogte van zowel luchtvochtigheid als temperaturen hebben geen enkele invloed op onderdelen van Abachi - ook wel bekend onder de naam Ayous. Hoe heet het ook wordt, het hout dat voor de wanden aan de binnenkant van je sauna dient voelt altijd prettig aan.

Sauna wanden buitenkant

Na het binnenste gedeelte van de saunawand volgt het dampscherm met een combinatie van aluminium en kunststof. Hiermee voorkom je interne condensatie van de wand. Breng het aan met de reflecterende zijde naar binnen toe gericht. Vervolgens komt de sauna isolatie, bestaande uit een laag duurzame minerale wol van 4.5 cm dik. Creëer je een vrijstaande sauna? Dan heb je nog een ca. 1.5 cm dikke buitenlaag nodig, die traditioneel van hetzelfde hout is gemaakt als de binnenkant. Met de sauna wanden aan de buitenkant ben je echter helemaal vrij, zodat je een compleet geheel kunt samenstellen dat volledig aan je persoonlijke smaak voldoet!

 

saunawand_tegen_muur_0saunawand_vrijstaand_0saunawand_plafond_0