Samenstelling van de wanden

Standaard is een saunawand gaande van binnen naar buiten als volgt opgebouwd:

 

Zo komen we aan een totale dikte voor een vrijstaande wand van ± 75 mm.

Als u de sauna direct tegen de muur bouwt, moet u rekening houden met ±60 mm.

Indien de saunawand wordt opgebouwd tegen een bestaande muur kan de buitenafwerking vervallen en wordt de houten structuur rechtstreeks tegen de muur gemonteerd.

Het plafond is hetzelfde opgebouwd als een vrijstaande saunawand. Indien het plafond zichtbaar of bereikbaar blijft, wordt dit meestal afgewerkt met plaatmaterieel (triplex). In de andere gevallen blijft de bovenzijde onafgewerkt. Een ideale plafondhoogte in een sauna is ongeveer 2,10 m.

De afwerking van de binnenzijde

De binnenzijde van een sauna wordt afgewerkt met houten saunaschroten, omdat deze bestand zijn tegen extreme droogte bij een Finse sauna als tegen hoge luchtvochtigheid bij een Combi sauna (sauna & stoom), en dit bij hoge temperaturen. Dit stelt zeer hoge eisen aan de kwaliteit van het hout. Daarom bieden wij enkel terug-gedroogd hout aan in de best mogelijke kwaliteit.

Aangezien de binnenzijde eveneens het deel is dat in aanraking komt met het blote lijf is ons hout eveneens fijn beschaafd en geschuurd zodat het volledig vrij is van splinters. Bovendien dient het materiaal ook bij hoge temperaturen aangenaam aan te voelen.

De afwerking van de buitenzijde

Traditioneel worden de sauna’s aan de buitenzijde op een zelfde manier afgewerkt als de binnenzijde. Toch zijn voor het exterieur en dus het aanzicht van uw cabine de materiaalkeuzes vrijwel onbegrensd.

Tegenwoordig worden sauna’s aan de buitenzijde steeds vaker afgewerkt met alternatieve materialen, zodat een betere aansluiting bij het interieur van de woning kan worden bereikt. Enkele voorbeelden zijn: bepleisterde gipsplaat/ gefineerde houten panelen/ tegels/ sloophout/ steenstrips. De keuze hiervoor is zo groot en daarom worden deze alternatieven niet door ons aangeboden. U kunt hiervoor terecht bij de reguliere bouwmaterialen handel.