Houtgestookte kachels

Een houtgestookte saunakachel brengt je het dichtst bij het traditionele Finse saunaritueel. De rode gloed van een knisperend haardvuur in de sauna heeft een bijzondere sfeer. Hout is de natuurlijke keuze voor een ontspannen saunabad in de ware geest van Finland.

Omdat je zelf kunt bepalen hoe hard je de kachel opstookt zijn ze geschikt voor een zeer breed gamma aan sauna-afmetingen. Zo is de kleinste houtgestookte kachel geschikt voor sauna’s van 8 tot 16m³.

Bijzondere aandachtspunten

Vanwege brandgevaar dienen er veiligheidsafstanden tot brandbare materialen (hout) te worden gerespecteerd. Deze afstanden zijn behoorlijk, vaak rond de 50 cm of meer hetgeen van grote invloed is op de indeling van de cabine. De veiligheidsafstanden zijn te vinden in de handleiding van de kachel. De afstanden kunnen flink worden beperkt door toepassing van een optioneel hitteschild of door plaatsing van de kachel tegen een gemetselde schouw of in een gemetselde nis. In houten cabines wordt dan ook regelmating gekozen voor een opstelling van de kachel in het midden van de (grote) cabine met de banken er royaal omheen of wordt 1 wand van de cabine uitgevoerd in metselwerk.

Ook de detaillering van de rookgasafvoer door een houten dak dient goed te worden uitgedacht en te worden geïsoleerd om brandgevaar te voorkomen.

De ventilatie dient zeer goed te worden verzorgd. Het brandende vuur ontrekt zuurstof uit de saunacabine en een voldoende grote toevoer van verse lucht is dus cruciaal. Verder zijn ventilatieopeningen van groot nut zijn bij het reguleren van de temperatuur in de cabine of bij het wegventileren van rook die onverhoopt in de cabine terecht is gekomen.

Het regelen van de temperatuur in de cabine is wat lastiger en vraagt enige ervaring. Door bedachtzaam te stoken en strategisch te ventileren kan met enig gevoel een prima klimaat worden bereikt.

Vanwege de noodzaak van een degelijke rookafvoer/schoorsteen worden houtgestookte kachel vooral toegepast in buitensauna’s of op plaatsen waar niet voldoende elektrisch vermogen voorhanden is. Bovendien moet er nog op gelet worden dat de rook geen hinder veroorzaakt voor omwonenenden.

Voor meer gedetailleerde gegevens over de inbouw en installatie van de houtgestookte kachels verwijzen wij naar de technische handleiding van de kachels zelf.

Rookkanaal

Een goede, veilige en degelijke oplossing voor de afvoer van de rookgassen is een gemetseld schouwkanaal. Dit kan bovendien zeer decoratief zijn. Een andere goede oplossing zijn dubbelwandige RVS schouwelementen van bijvoorbeeld Holetherm of van de leverancier van de kachel. De prijzen van de verschillende leveranciers lopen sterk uiteen en de kosten voor een volledige schouw met aansluitstukken en dakdoorvoer zijn soms even hoog of zelfs hoger dan de kosten van de kachel zelf. Let er bovendien op dat de aansluitdiameters van de houtgestookte kachel niet altijd compatibel is met de diameters zoals die gangbaar zijn bij gewone kachels en open haarden.

Ons merk houtgestookte kachels

Wij verdelen vooral houtgestookte kachels van Harvia. Harvia is een Fins bedrijf dat al zestig jaar gespecialiseerd is in het ontwerpen en produceren van sauna's, sauna kachels, sauna onderdelen, sauna accessoires en stoomtechniek. Harvia is een van de grootste fabrikanten ter wereld van saunakachels en saunacabines en biedt een grote diversiteit aan technische en smaakvolle oplossingen voor de sauna, infrarood en stoom gebruikers. Harvia sauna producten staan voor zeer hoge kwaliteit, lange levensduur, uitstekend design en aangename beleving.

Omdat de vraag naar houtgestookte kachels in onze omgeving niet zo groot is hebben wij enkel de meest verkochte modellen op voorraad. De levertermijn van andere modellen kan sterk varieren. Informeer hiernaar voor u een kachel besteld.