Infraroodstralers

Infraroodstralers

Over infraroodcabines wordt nog weleens de verkeerde voorlichting gegeven en onnodig ingewikkeld gemaakt. Hieronder zullen wij de werking van het infrarood eenvoudig en duidelijk proberen weer te geven.

Infraroodstraling is niet zichtbaar. Infrarood laat zich onderverdelen in:

  • Infrarood A (IR-A), ook wel korte golf infrarood genoemd.
  • Infrarood B (IR-B), ook wel middengolf infrarood genoemd.
  • Infrarood C (IR-C), ook wel lange golf infrarood genoemd.

In onderstaande grafiek wordt middels een doorsnede van uw huid weergegeven wat de indringdiepte van de diverse infrarood golflengtes is (blauwe golvende lijn). In deze grafiek kunt u eenvoudig zien dat Het IR-A de grootste indringdiepte heeft (max 5mm). Het IR-B dringt al minder diep door en het lange golf IR-C verwarmt enkel de opperhuid.

Er zijn 3 groepen infraroodstralers. De echte infraroodlampen produceren ook veel zichtbaar licht (korte golfstralers of vitae lampen). Daarnaast de groep stralers die in de volksmond donkerstralerswar wordt genoemd (u voelt wel een infrarood warmtebron, er wordt alleen geen zichtbaar licht geproduceerd) en als laatst de warmtepanelen ofwel vlakstralers.

 

Infraroodlampen

Kenmerkend voor deze groep is het feit dat ca 20% van het geproduceerde infrarood van het type IR-A is. Alleen dit IR-A bereikt de onderhuid waar de warmte wordt opgenomen in een groter volume. Dat maakt deze stralers zeer effectief voor therapeutische doeleinden. Het overige infrarood komt in de vorm van in de vorm van midden- respectievelijk lange golf infrarood tot u. Deze mix van IR-A-B-C is belangrijk. In de onderhuid zitten geen pijnreceptoren. Een straler die enkel IR-A zou stralen u doen verbranden zonder dat de zenuwcellen in de opper- en lederhuid dit merken. IR-B en C zorgen er dus voor dat u niet ongemerkt kunt oververhitten omdat de warmtegevoelige zenuwuiteinden zich bevinden in de huidzone die door deze straling wordt verwarmd.

Naast infrarood wordt er door deze stralers veel zichtbaar licht geproduceerd. Dit zichtbare licht heeft een oranje kleur (en wordt soms met een rood-filter bijgekleurd naar rood) hetgeen door velen als aangenaam wordt ervaren vanwegen de associatie met warmte en vuur. Let op, goedkope roodfilters filteren niet alleen een groot deel van het zichtbare licht weg maar ook een groot deel van het niet zichtbare infrarood licht. Let er daarom op dat u bij u stralers een degelijk filterglas krijgt (zoals Robax) dat het infrarood licht doorlaat.

Omdat dit type lampen na inschakelen onmiddellijk gebruiksklaar en zeer effectief is, worden deze lampen ook veel gebruikt in professionele omgevingen zoals fysiotherapiepraktijken en openbare sauna's.

Donkerstralers

Het infrarood dat door deze stralers wordt geproduceerd bevat geen IR-A. Dat maakt deze stralers minder effectief, hetgeen gecompenseerd kan worden door een langer IR-bad. Na het inschakelen van de stralers heeft de cabine 10 tot 15 minuten nodig om gebruiksklaar te worden.

De stralers zijn er in een scala aan uitvoeringen die onder een veelheid van namen op de markt worden gebracht. In de basis zijn er 2 soorten;

  • De metalen uitvoeringen; veelal incoloy genoemd en in diverse vormen, wattages en lengtes leverbaar.
  • De keramieke uitvoeringen; glaskeramiek, keramiek met silicaatvulling, in verschillende wattages en lengtes. De keramieke stralers zijn iets kwetsbaarder en slijtagegevoeliger dan de metalen uitvoeringen.

 

Hoewel veel leveranciers hun stralers eigen namen en unieke eigenschappen toedichten, verschillen de stralers functioneel weinig. Het spectrum van de donkerstralers is over het algemeen vrijwel gelijk en bestaat voorral uit het langgolvige IR-C en afhankelijk van het type ook nog een deel IR-B.

Warmtepanelen (vlakstralers)

Warmtepanelen kunnen worden vergeleken met vloerverwarming. De temperatuur is relatief laag maar is verdeeld over een grote oppervlakte waardoor er in totaliteit toch nog een behoorlijke hoeveelheid warmte wordt geproduceerd. Er wordt door warmtepanelen enkel langgolvig IR-C afgegeven. Behalve dat het aangenaam is om een tijdje in een warme cabine te zitten heeft dit soort cabines therapeutisch het minste effect. Toch geven sommige gebruikers de voorkeur aan de milde warmte / straling van een dergelijke cabine. Het verminderde therapeutische effect kan gecompenseerd worden door het verlengen van het ir-bad.

Warmtepanelen zijn in veel verschillende soorten en uitvoeringen, silicaatpanelen (vaak rood gekleurd) / carbonpanelen / houten panelen. Ze geven allemaal geen zichtbaar licht af. Voordeel van dit soort panelen is het grote verwarmde oppervlak waardoor je niet precies voor een straler hoeft te gaan zitten.