Sauna informatie

De sauna is een ideale plaats voor een totale ontspanning waar de aandacht volledig uitgaat naar je gezondheid en welbehagen. Het saunabad stimuleert en ontspant, geeft het lichaam rust en is gelijktijdig verkwikkend. De weldadige warmte masseert, prikkelt en reinigt de huid.

Dat klinkt natuurlijk aantrekkelijk, maar wat is een sauna nou eigenlijk?

Kort gezegd: een sauna is een ruimte waar de temperatuur heel hoog is en de luchtvochtigheid erg laag. Zo kan een sauna een temperatuur bereiken van 100 graden. Hierdoor gaat men snel zweten, wat een positief effect op de gezondheid heeft. De afwisseling van warmte en koude zorgt er namelijk voor dat poriën zich openen, spieren zich ontspannen en je geestelijk tot rust komt.

Voordelen van een sauna!

  • Verlichting van gewricht- en spierpijn. Door de hoge temperatuur verbreden de bloedvaten en wordt de doorstroming van het bloed gestimuleerd. Zo wordt melkzuur in de spieren eerder afgevoerd.
  • Vermindering van stress. Zowel fysiek als mentaal geeft de sauna een positief effect. Endorfine, ook wel het gelukshormoon, wordt aangemaakt en werkt rustgevend. Bovendien is het in de hedendaagse drukte van de dag eens fijn om een moment voor jezelf te nemen.
  • Uitscheiden van afvalstoffen. Het verhoogde doorstroming van het bloed stimuleert de werking van ontgiftingsorganen, zoals de nieren en lever. Doordat de poriën van de huid open gaan verlaten de afvalstoffen via deze weg het lichaam.
  • Gezond voor de huid. Zoals hierboven genoemd is het goed voor de huid om onszelf van afvalstoffen te ontdoen. Het stijgen van de bloedtoevoer naar de huid zorgt er weer voor dat de voedingsstoffen de huid bereiken en zo de huid voeden.
  • Betere weerstand. Door een sauna bad te nemen het aantal witte bloedcellen toe die het lichaam beschermen tegen ziekten. Zo wordt weerstand tegen bv. verkoudheid en griep opgebouwd.
  • Vetverbranding. De hartslag gaat omhoog bij het nemen van een sauna bad, waardoor het lichaamsvet gaat verbranden. Dit wordt door de invloed van warmte omgezet in energie.