Informatie zelfbouw

Eigen sauna bouwen informatie

Voordat je begint met bouwen of zelfs plannen maken, is het heel verstandig om je eerst te verdiepen in alle ins en outs van het fenomeen sauna. Althans, het is handig om alles te weten over de werking, de verschillende onderdelen, samenstelling, indeling, materialen, etc. En ja, in sommige van deze zaken ben je natuurlijk helemaal vrij en kun je het uiterlijk en de afmetingen helemaal zelf bepalen. En wanneer je voor een kant en klare sauna kopen kiest, hoef je uiteraard alleen nog te installeren. Maar dan nog is het belangrijk om te weten wat je precies in huis haalt! Neem daarom voordat je begint met je eigen sauna bouwen deze informatie rustig door.

Informatie sauna materialen

Je hebt verschillende onderdelen nodig waarmee je een sauna gaat opbouwen. De binnenkant is echter nagenoeg altijd van sauna hout gemaakt. Wees wel zeker dat je over voldoende informatie beschikt omtrent de sauna materialen die je gaat gebruiken. Bij ons vind je diverse houtsoorten die volledig gevrijwaard zijn van houten splinters en ook nog eens niet onaangenaam warm worden. Dit is uiteraard comfortverhogend! Met de houtsoorten uit ons brede aanbod kun je het gehele sauna interieur van je sauna samenstellen. Naast een warmtebron is het daarnaast heel belangrijk om een saunadeur in huis te halen waarmee je je sauna kunt afsluiten. Heb je bovendien ook aan sauna isolatie en sauna ventilatie gedacht?

Informatie sauna ontwerp

BouwJeEigenSauna.com kan je voorzien van een zelfbouw sauna, een uitkomst voor mensen die het leuk vinden om te bouwen en klussen maar zich geen zorgen willen maken om ingewikkelde calculaties. Op onze site vind je echter wel verschillende bouwtekeningen met meer informatie over ieder specifiek sauna ontwerp. Je krijgt de materialen voor de bouw van een cabine aangeleverd in iedere gewenste maat, die je alleen nog zelf op maat moet maken. Zo heb je wel degelijk invloed op het ontwerp. Wanneer je het geheel alleen maar in elkaar wilt hoeven kunnen zetten, kies je voor een sauna bouwpakket.

Houd je juist van het nemen van alle beslissingen en wil je een sauna volledig opbouwen naar wens? Dan bestel je alle materialen los en ga je af op je eigen ontwerp.

Sauna checklists

We kunnen je van harte aanbevelen om verschillende sauna checklists te maken. Zo houd je bij welke materialen je nog moet aanschaffen maar ook, eventueel via een apart overzicht, waaraan je sauna moet voldoen. Denk hierbij aan isolatie en ventilatie, zodat er genoeg zuurstof binnenkomt maar er geen warmte van je saunakachel ontsnapt. Dat levert namelijk alleen maar hogere stookkosten op en het duurt langer voordat de sauna op temperatuur is.

Eigen sauna bouwen tips

Ga je helemaal zelf je eigen sauna bouwen? Succes! Met onze tips moet dat zeker gaan lukken. Wanneer je aan de slag gaat met je eigen stoomruimte moet je namelijk:

  • Precies weten hoeveel plek je hebt om de sauna te bouwen met het oog op het benodigde materiaal. Meten is weten!
  • Niet vergeten een isolerende laag plus een dampscherm aan te brengen, waardoor het niet te lang duurt voordat de ruimte opwarmt en er geen condensatie aan de binnenzijde van je wand kan ontstaan.
  • Je bewust zijn van de eigenschappen van de verschillende houtsoorten, zowel op praktisch gebied als qua uiterlijk.
  • Ervoor zorgen dat je deur altijd naar buiten toe draait en je hiervoor voldoende ruimte hebt in je interieur. In een eventuele noodsituatie wordt je pad dan niet geblokkeerd.
  • We achten het aannemelijk dat je al eens een sauna hebt bezocht en daarom weet wat je kunt verwachten en hoe het proces in zijn werk gaat. Toch gaan we nog een paar belangrijke zaken met je bijlangs:
  • Neem vooraf een douche, zodat je poriën zich helemaal openzetten. Natuurlijk kun je daarna een handdoek omslaan maar je hebt het meeste profijt van een sauna wanneer je tijdens de sessie nagenoeg volledig naakt bent.
  • Wees je bewust van het feit dat het gebruik van een sauna veel vocht aan je lichaam onttrekt. Daarom is het van groot belang dat je tijdens en na het stomen voldoende drinkt.
  • Zorg iedere keer voor een aangename opbouw van de temperatuur. Je lichaam zal immers iedere keer weer moeten wennen.
  • Vergeet niet af te koelen naderhand! Dit doe je bijvoorbeeld door middel van een verkoelende douche.

 

Heb je meer tips nodig? Neem dan contact op met één van de specialisten van BouwJeEigenSauna.com!