Houtsoorten

Er zijn heel wat houtsoorten te vinden die geschikt zijn voor de afwerking een saunacabine. Het gezamenlijke kenmerk van deze houtsoorten is dat het zachthout is. Zacht hout geleidt warmte slecht en voelt daardoor ook bij hoge temperaturen nog prettig aan.

Niet enkel de soort van het hout is van belang, ook de groeiwijze, de droging en de profilering zijn belangrijke factoren. Zo wordt voor de saunaschroten uit Fichte enkel het zeer Noordelijk gegroeide “Nordich Fichte” gebruikt. Doordat de groeiseizoenen korter zijn heeft het hout een fijnere structuur (fijnjariger). Saunahout wordt bovendien verder gedroogd, zodat het in de hete sauna niet te veel meer krimpt en de mes en groef van de schroten steken extra ver in elkaar.

'Gewone' schroten van de bouwmarkt geven in een sauna tal van problemen. Door de hitte komt er overmatig veel hars vrij, de (grote) knoesten laten los en vallen er uit en ze splinteren of barsten. Doordat ook de profilering en droging niet goed is komen na verloop van tijd de mes en groef uit elkaar. Bezuinig dus niet op het hout voor de sauna.

De volgende houtsoorten worden veel gebruikt voor de bouw van sauna’s:

Vuren of grenen

“Gewoon” grenen of vurenhout is geschikt als constructiehout (bijvoorbeeld voor de structuur van de wanden). Zoek een enigszins aanvaardbare en rechte kwaliteit. De grote bouwmarkten durven nog wel eens hout van zeer slechte kwaliteit aan te bieden, krom, slecht gedroogd en met grote noesten. Bij pas geschaafd hout is de kleur bijna wit tot bleek geelbruin, na langdurige blootstelling aan licht en lucht kleurt het hout geelbruin. Toepassing: Als constructiehout voor bijvoorbeeld de wanden. Toon product.

Abachi

Het hout is vers witachtig tot crèmegeel, aan licht blootgesteld tot goudgeel nakleurend. Doordat er geen duidelijk verschil tussen spint (jong, niet volgroeid hout) en kernhout (hard hout) toont het hout zeer clean en egaal van uitzicht. Het hout is hars- en splintervrij en geleidt zeer slecht warmte, waardoor het niet heet wordt. Toepassing: Met voorsprong de meest populaire houtsoort voor het maken van saunabanken en andere interieur delen. Ook geschikt voor allerlei andere binnen- en buitenafwerkingen van de saunacabine zoals plafond- en wandbetimmeringen, lijsten, deuren en kozijnen. Toon product.

Erle (elzenhout)

Vers gezaagd elzen heeft een vrij egaal uitzicht doordat het spint dezelfde kleur heeft als het kernhout. Na enige tijd blootgesteld te zijn geweest aan licht en lucht wordt het uiteindelijk bleekgeel met een roodachtige tot licht roodbruine tint. De tekening is levendig met kleine kwasten en onregelmatige bruine strepen. Het hout is zacht, taai en matig sterk. Toon product.

Toepassing: Voor de binnen- en buitenafwerking van de saunacabine zoals plafond- en wandbetimmeringen, lijsten,… Minder geschikt voor het maken van interieurs aangezien het hout de neiging heeft te werken en krom te trekken.

Espen

Dit is een mooie lichtkleurige houtsoort afkomstig van de Populier-boom. Het heeft een fijne structuur, een uiterst gering harsgehalte en is nagenoeg noestvrij. Op het langsvlak is een vage tekening te zien, veroorzaakt door de wat donkerder gekleurde groeiringgrenzen. Spint (jong, niet volgroeid hout) is gewoonlijk niet te onderscheiden van kernhout (harde hout). Door aanwezigheid van trekhout is de kans op krom- en scheef trekken groot. Populieren is matig sterk, zacht en voor zijn gewicht taai. Toepassingen: Voor de binnen- en buitenafwerking van de saunacabine zoals plafond- en wandbetimmeringen, lijsten. Ook gebruikt voor het maken van interieurs, banken. Toon product.

Nordisch Fichte (Noordeuropees vuren)

Uitsluitend het zeer langzaam gegroeide en teruggedroogde Noordeuropese Fichte komt in aanmerking voor gebruik in de saunaproductie. De levendige tekening, het fijnjarige profiel met de bekende kleine noesten en de zachte geur zijn kenmerkend voor deze houtsoort. Bij pas geschaafd hout is de kleur bijna wit tot bleek geelbruin. Pas na langdurige blootstelling aan licht en lucht kleurt het hout geelbruin. Toepassing: Als schroot voor de afwerking van de binnen- en/of buitenzijde van de saunacabine en als constructiehout voor de verschillende wanden. Toon product.

Schwabisch Hemlock

 

Western Hemlock

Het aan de westkust van Canada gegroeide hout bezit vrijwel geen hars en is daardoor uitermate geschikt voor de bouw van sauna's. De bomen kunnen tot wel 70 m hoog worden en komen in de Pacific Northwest veel voor. Het hout is iets harder dan Fichte, fijner van structuur en noestenvrij. De houtkleur is iets donkerder en de tekening zeer fraai. Toepassing: Hoofdzakelijk voor binnen- en buitenafwerking van de saunacabine zoals plafond- en wandbetimmeringen, lijsten, deuren en kozijnen. Toon product.

Western Red Ceder

De roodbruine kleur, de fraaie tekening en de zeer sterke volle houtgeur zijn kenmerkend voor deze houtsoort die iets "roder" is dan Western Hemlock. Je kent de geur van ceder misschien als de fijne reuk van sigarenkistjes. Echter kent deze houtsoort haar beperkingen door de zachtheid. Toepassing: Hoofdzakelijk voor binnen- en buitenafwerking van de saunacabine zoals plafond- en wandbetimmeringen, lijsten, deuren en kozijnen. Toon product.

Andere houtsoorten

Er zijn uiteraard ook nog andere houtsoorten te vinden die geschikt zijn. Over het algemeen zijn hardhoutsoorten minder geschikt, omdat deze de warmte te goed geleiden en daardoor bij hoge temperaturen onaangenaam heet aanvoelen. U kunt ons houtstalenpakket bestellen als u een beter beeld wil krijgen van de verschillende houtsoorten.