Houtsoorten

Voor de afwerking van een saunacabine zijn veel verschillende houtsoorten geschikt. Gezamenlijk aan deze houtsoorten is dat het zachthout betreft. Zacht hout geleidt namelijk warmte niet goed en blijft daardoor ook bij hoge temperaturen prettig aanvoelen.

Naast het soort hout, zijn ook de groeiwijze, droging en profilering van hout belangrijke factoren. Zo wordt voor de saunaschroten uit Fichte enkel het zeer Noordelijk gegroeide ‘Nordisch Fichte’ gebruikt. De groeiseizoenen zijn korter en daardoor heeft het hout een fijnere structuur, ook wel fijnjariger genoemd. Bovendien wordt saunahout verder gedroogd, zodat het in de sauna cabine niet te veel meer krimpt.

De ‘gewone’ schroten van de bouwmarkt geven in de sauna tal van problemen. Door de hitte komt er overmatig veel hars vrij. De (grote) knoesten laten los, vallen er uit en splinteren of barsten. Daarnaast zijn de profileren en droging niet goed, waardoor na verloop van tijd de mes en groef uit elkaar gaan.

Bezuinig dus niet op het hout voor uw sauna.

Hieronder kunt u de houtsoorten vinden die veel worden gebruikt voor de bouw van sauna’s en geven we een korte beschrijving van het hout. 

Vuren of grenen

 150750003-balk-nordisch-fichte-textuur-jpg_1280x1280sCXCvNTiT5l4G

“Gewoon” grenen of vurenhout is geschikt als constructiehout (bijvoorbeeld voor de structuur van de wanden). Zoek een enigszins aanvaardbare en rechte kwaliteit. De grote bouwmarkten durven nog wel eens hout van zeer slechte kwaliteit aan te bieden. Krom, slecht gedroogd en met grote noesten. Bij pas geschaafd hout is de kleur bijna wit tot bleek geelbruin, na langdurige blootstelling aan licht en lucht kleurt het hout geelbruin.

Toepassing: Als constructiehout voor bijvoorbeeld de wanden. Toon product.

Abachi

 150750031-banklat-abachi-80x22-profiel_1280x1280-liggendSFNO9qYcPoFGJ

Het hout is vers witachtig tot crèmegeel, aan licht blootgesteld tot goudgeel nakleurend. Doordat er geen duidelijk verschil is tussen spint (jong, niet volgroeid hout) en kernhout (hard hout), geeft het hout een zeer egaal beeld. Het hout is hars- en splintervrij en geleidt warmte zeer slecht, waardoor het niet heet wordt.

Toepassing: Met voorsprong is Abachi de meest populaire houtsoort voor het maken van saunabanken en andere interieur delen. Ook geschikt voor allerlei andere binnen- en buitenafwerkingen van de saunacabine zoals plafond- en wandbetimmeringen, lijsten, deuren en kozijnen. Toon product. 

Espen

151260003-brede-saunaschroot-espen-15x120-textuur_1280x1280-liggend

Espen is een mooie lichtkleurige houtsoort afkomstig van de Populier-boom. Het heeft een fijne structuur, een uiterst gering harsgehalte en is nagenoeg noestvrij. Op het langsvlak is een vage tekening te zien, veroorzaakt door de wat donkerder gekleurde groeiringgrenzen. Spint (jong, niet volgroeid hout) is gewoonlijk niet te onderscheiden van kernhout (harde hout). Door aanwezigheid van trekhout is de kans op krom- en scheef trekken groot. Populieren is matig sterk, zacht en voor zijn gewicht taai. Na thermische behandeling krijgt het espen een donkerdere kleur en wat meer contrast in de tekening van het hout. Dan heb je het over thermisch behandeld espen. Toon product.

Toepassing: Voor de binnen- en buitenafwerking van de saunacabine zoals plafond- en wandbetimmeringen, lijsten. Ook gebruikt voor het maken van interieurs, banken. Toon product.

Nordisch Fichte (Noord europees vuren)

150750002-210-saunaschroot-nordisch-fichte-16x96mm-werkend-85mm-jpg_1280x1280

Uitsluitend het zeer langzaam gegroeide en teruggedroogde Noordeuropese Fichte komt in aanmerking voor gebruik in de saunaproductie. De levendige tekening, het fijnjarige profiel met de bekende kleine noesten en de zachte geur zijn kenmerkend voor deze houtsoort. Bij pas geschaafd hout is de kleur bijna wit tot bleek geelbruin. Pas na langdurige blootstelling aan licht en lucht kleurt het hout geelbruin.

Toepassing: Als schroot voor de afwerking van de binnen- en/of buitenzijde van de saunacabine en als constructiehout voor de verschillende wanden. Toon product.

Western Hemlock

Het aan de westkust van Canada gegroeide hout bezit vrijwel geen hars en is daardoor uitermate geschikt voor de bouw van sauna's. De bomen kunnen tot wel 70 m hoog worden en komen in de Pacific Northwest veel voor. Het hout is iets harder dan Fichte, fijner van structuur en noestenvrij. De houtkleur is iets donkerder en de tekening zeer fraai.

Toepassing: Hoofdzakelijk voor binnen- en buitenafwerking van de saunacabine zoals plafond- en wandbetimmeringen, lijsten, deuren en kozijnen. Toon product.

Western Red Ceder

151230005-213-saunaschroot-western-red-ceder-paneel_1280x1280

De roodbruine kleur, de fraaie tekening en de zeer sterke volle houtgeur zijn kenmerkend voor deze houtsoort die iets "roder" is dan Western Hemlock. Je kent de geur van ceder misschien als de fijne reuk van sigarenkistjes. Echter kent deze houtsoort haar beperkingen wat betreft toepassingen door de zachtheid.

Toepassing: Hoofdzakelijk voor binnen- en buitenafwerking van de saunacabine zoals plafond- en wandbetimmeringen, lijsten, deuren en kozijnen. Toon product.

Erle (elzenhout)

Vers gezaagd elzen oogt vrij egaal vanwege de gemeenschappelijke kleur van het spint en het kernhout. Na enige tijd blootgesteld te zijn geweest aan licht en lucht, wordt het uiteindelijk bleekgeel met een roodachtige tot licht roodbruine tint. De tekening is levendig met kleine kwasten en onregelmatige bruine strepen. Het hout is zacht, taai en matig sterk.

Toepassing: Voor de binnen- en buitenafwerking van de saunacabine zoals plafond- en wandbetimmeringen, lijsten etc. Minder geschikt voor het maken van interieurs aangezien het hout de neiging heeft te werken en krom te trekken.

Andere houtsoorten

Er zijn uiteraard ook nog andere houtsoorten te vinden die geschikt zijn. Over het algemeen zijn hardhoutsoorten minder geschikt, omdat deze de warmte te goed geleiden en daardoor bij hoge temperaturen onaangenaam heet aanvoelen. U kunt ons houtstalenpakket bestellen als u een beter beeld wil krijgen van de verschillende houtsoorten uit het assortiment.