Tips & Feitjes

Werking van de sauna

Het wezenlijke kenmerk van de sauna is de bij herhaling toegepaste wisselwerking tussen opwarmen in de hete droge lucht en het naderhand afkoelen aan de koude lucht of met behulp van koud water. Een goede opbouw van het saunabad is gewenst; het lichaam moet immers “wennen”. Het reactievermogen van het bloedvatenstelsel wordt door regelmatig saunagebruik verbeterd en men hardt zichzelf tegen ons wisselende klimaat. Bij een zorgvuldige opbouw verdwijnen zo minerale stoffen, vetzuren en stofwisselingsafvalproducten zonder een overmatige belasting voor het hart. Bij het juiste gebruik van een sauna spelen conditie en leeftijd daarom nauwelijks of geen rol.

Stay hydrated

Denk bij het saunabad aan je vochtbalans. Tijdens het saunagebruik wordt door transpiratie veel vocht aan het lichaam onttrokken. Dit vochtverlies compenseert het lichaam door vocht aan uw weefsels te onttrekken. Hierdoor worden afvalstoffen afgevoerd en komt het tot een verhoogde stofwisselingsactiviteit. Het is belangrijk tijdens en na het saunagebruik voldoende te drinken.

Hoé lang?

De Finse saunatraditie gaat ruim 2000 jaar terug. In wezen was het toen niet anders dan een primitief spel met de oerelementen water, vuur en lucht. Een spel dat dient tot reiniging van het lichaam, herstel van de krachten en tevens ter vergroting van de weerstand tegen infecties. In Finland is de sauna ongeveer net zo gebruikelijk als de bijkeuken, schuur, het toilet etc. 

Sauna en gezondheid

Het bad stimuleert en ontspant, geeft het lichaam rust en is gelijktijdig verkwikkend. De weldadige warmte masseert, prikkelt en reinigt de huid. De afwisseling van warme en koude temperaturen zorgt ervoor dat poriën zich openen, spieren zich ontspannen en je geestelijk tot rust komt. Een verkwikkende douche of duik achteraf en je voelt je weer als herboren, zowel lichamelijk als geestelijk.

Een goed saunabad reinigt niet alleen diepgaand je huid, maar ontspant en versterkt je gestel. Alomvattend is de sauna een verademing voor lichaam en geest.

Ontstresssss

Vergeet de jachtige maatschappij even en neem rustig enige uren de tijd zodat u optimaal kunt profiteren van de weldadige werking van uw sauna. Door vooraf goed te douchen openen uw poriën zich en zult u beter transpireren. Het is daarom goed om de sauna (vrijwel) bloot te gebruiken. 

You can leave your hat on

Het dragen van een muts in de sauna is een traditie in de Finse en Russische sauna (banja). Vooral de Russen nemen hun saunabaden zeer heet. Met een muts  houdt je het hoofd koel en wordt het saunabad wat aangenamer.

Liever buiten

Wist je dat een binnen sauna ook buiten geplaatst kan worden, mits deze onder een afdak of in een tuinhuisje staat en beschermd is tegen regen. Mocht je hier meer over willen weten, kan je vrijblijvend contact met ons opnemen.