Kleurentherapie

Ook mensen die niet geloven in chakra's en aura's erkennen dat licht & kleur van grote invloed is op hun stemming.

Bij kleurentherapie worden kleuren gebruikt om lichaam, ziel en geest met elkaar in harmonie te brengen. De basis van kleurentherapie is het 'energiesysteem' van het lichaam, zoals dat in oosterse geneeswijzen en veel religies al eeuwenlang wordt erkend. Dit systeem gaat uit van het bestaan van een aantal energievelden in en rond het lichaam.

Chakra

Er zijn zeven belangrijke energiecentra langs de ruggengraat, 'chakra's' geheten. Elke chakra heeft een eigen kleur en is verbonden met een bepaald deel van het lichaam en met bepaalde elementen van het gevoelsleven. De kleuren om ons heen zijn dus van invloed op ons gedrag. Blauw, bijvoorbeeld, werkt rustgevend en bevordert de reflectie. Rood verlevendigt en wekt agressie op. Deze kleur wordt dan ook nooit in gevangeniscellen gebruikt.

Keel-chakra / kleur blauw

  • Bijhorende eigenschappen: rust, vertrouwen, ambitie, creativiteit.
  • Werking: werkt op de keel, vermindering van pijn en bloedingen, brandwonden, dysenterie, kolieken, ademhalingsproblemen en reuma.

Hart-chakra / kleur: groen

  • Bijhorende eigenschappen: harmonie, groei, kalmte, liefde.
  • Werking: is de kleur van innerlijke harmonie en balans. Werkt rustgevend en zorgt voor een diepe ontspanning. Hart, zenuwaandoeningen, hooikoorts, zweren, griep, syfilis, malaria, verkoudheid.

Solar plexus - maag - chakra / kleur: geel

  • Bijhorende eigenschappen: versterkt de levenskracht.
  • Werking: lymfvatenstelsel, diabetes, indigestie, nier- en leveraandoeningen, constipatie, en sommige infecties van de ogen en de keel.

Heiligbeen - wortel - chakra / kleur rood

  • Bijhorende eigenschappen: blijdschap, geluk, het denken, wilskracht, energie.
  • Werking: werkt opwekkend en heeft een positieve invloed op bloedsomloop en bloeddruk.

Methode

Als u gebruik maakt van een kleurentherapeut bekijkt deze uw chakra's en aura om de diagnose te stellen en een behandeling voor uw aandoening te vinden. Een aura is een persoonlijk energieveld dat voor elk individu verschillend is. Sommige therapeuten zeggen aura's te kunnen zien als een wazig gekleurd licht rond het lichaam.

Elke aura heeft, afhankelijk van uw gezondheid, welbevinden en spirituele toestand, zijn eigen kleuren. Een ongezond lichaam zendt een onevenwichtig trillingenpatroon uit, dat zich toont in donkere, modderige kleuren of in gebroken kleurlijnen. Door 'toediening' van bepaalde kleuren aan uw lichaam en geest, proberen kleurentherapeuten de balans te herstellen om uw spirituele en lichamelijke gezondheid te verbeteren.

Behandeling

Alle kleurentherapeuten hebben hun eigen manier van werken en vaak maken ze naast kleuren gebruik van andere technieken, zoals aromatherapie of massage. Als u bijvoorbeeld klaagt over vermoeidheid of gebrek aan energie, kan de therapeut u een kort 'kleurenbad' in fel rood licht aanraden om uw vitaliteit te vergroten en de bloedsomloop te bevorderen.

Waartegen?

Een kleurentherapeut maakt u bewust van uw behoefte aan bepaalde kleuren en legt u uit hoe u kleuren kunt gebruiken voor genezing, ontspanning, inspiratie en stemmingsbeïnvloeding. Soms kan een kleurentherapeut u genezen van een bepaalde lichamelijke of geestelijke klacht. Het staat niet vast dat kleurentherapie effect heeft, maar u kunt voor uzelf onderzoeken of deze alternatieve geneeswijze iets voor u kan doen.

Risico's

Kleurentherapie is op geen enkele manier schadelijk voor uw lichaam. De methode mag echter nooit in de plaats komen van een conventionele behandeling, want er bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs dat hij werkt. Kleurentherapie kan er hooguit toe bijdragen dat u zich lekkerder gaat voelen of dat uw stemming verbetert en kan dus een aanvulling zijn op de behandeling die u van een gewone arts krijgt.