Vijf alternatieven voor het opgieten van de sauna

Sommige saunaliefhebbers gebruiken nooit een regulier opgietmiddel en zweren bij de alternatieven. Ze bieden dan ook een volwaardig gamma aan geuren en mogelijkheden en zijn bovendien veelal van natuurlijke oorsprong.
De meesten onder ons geven de voorkeur aan het gebruiksgemak van de kant & klare opgietmiddelen en gebruiken de alternatieven ter afwisseling of wanneer de fles eucalyptus weer eens leeg is.

Bier
Bier is een populair alternatief. Experimenteer met de verschillende soorten om je eigen favoriet te ontdekken of gebruik wat je op dat moment in huis hebt.

Geliefd zijn de fruitbieren zoals Kriek. Zij geven een heerlijke diepe en intense geur, alsof je voor een oven vol met kersenvlaai staat. Bijna magisch. Nadeel van veel (zoete) fruitbieren is dat na de eerste geursensatie de suikers uit het bier gaan verbranden. Dit geeft en wat onaangename geur. Gebruik de (zoete) bieren dus op het laatst van de saunagang.

Gewoon Pils geeft een geur die doet denken aan versgebakken brood.
Zwaardere bruine bieren voegen hier houtachtige tonen aan toe.
Limoen- en citroen-bieren geven frisse tonen.

Voeg simpelweg voldoende bier toe aan je opgietwater en opgieten maar.

Sterke drank
Net als bij bieren is de keuze hier vrijwel oneindig. Dranken als Whisky, Cognac, Jenever, Rum en Kruidenbitters, de dranken waar je graag aan ruikt voor je ze tot je neemt, zijn prima geschikt om op te gieten. Vooral bij Jenevers is er veel keuze in smaak en dus in geur.
Vanwege de hoge suikergehaltes raden we het gebruik van likeuren af. De suikers verbranden in de oven wat onaangenaam ruikt.

Vaak staan er in de drankenkast wel enkele flessen stof te vangen, dit is een mooie manier om er vanaf te komen. Overleg eerst even met de eigenaar van de drankvoorraad voordat zijn dure cognac in de oven verdwijnt.

Veel dranken geven houtachtige tonen af.
Jenevers zijn er in allerlei, ook fruitachtige, varianten.
Kruidenbitters geven kruidige winterwarme tonen af.

LET OP: de sterke drank enkel sterk verdund met water gebruiken. Door de hoge alcoholpercentages in deze dranken kunnen ze steekvlammen veroorzaken wanneer ze in pure vorm op de oven worden gegooid.

Thee
Kamillethee, Groene thee, Jasmijnthee, Sterrenmix, Muntthee, … de keuze is reuze. Het fijne aan thee zijn de subtiele en aangename geuren die het geeft. Theegeuren roepen ook associaties op met ontspanning, zenrituelen, meditatie en dergelijke meer. Theegeuren worden dan ook steeds populairder.

Opgieten met thee is opgieten met wat de natuur ons heeft gegeven en is net zo makkelijk als werken met opgietconcentraten. Een emmertje opgietthee zetten en opgieten maar. Experimenteer met de vele soorten en ontdek je eigen favoriet.

Citrusvruchten
Niet iedereen houd van citrus-geuren omdat ze soms vrij penetrant en overheersend kunnen zijn. Door te werken met echt citrusfruit ontstaan veel subtielere frisse citrustoon dan met reguliere opgietmiddelen vaak het geval is.

Snijd enkele citroenen en/of ander citrusfruit met schil en al in dunne schijfjes en gooi deze in het opgietwater. Laat een tijdje trekken. Door het opgietwater met citrusfruit in de saunacabine op te laten warmen komen de aroma’s beter los. Let er bij het opgieten op dat je enkel het gearomatiseerde water gebruikt en niet het fruit, dit zou op de oven gaan verbranden.

Plantenextracten
Loop eens met de snoeischaar door de tuin en viseer de takken van geurende planten, struiken en bomen. Het assortiment Vihta’s geeft een idee van boomsoorten die populair zijn en waaraan een bijzondere werking wordt toegedacht. De kruidentuin biedt een volgende geurende weide waarin naar eigen inzicht gegraasd kan worden.

Kies een boom of plant die aantrekkelijk lijkt of maak een combinatie van planten en bind de takken en stengels samen tot een bos. De bos ondersteboven in een emmer te trekken zetten in de hete saunacabine en laat je verassen door moeder natuur.

Nadelen van alternatieve opgietmiddelen
Het is niet altijd goed te voorspellen wat een geur doet wanneer deze op een hete oven gegooid wordt. Sommige geuren houden prima stand of worden zelfs intenser. Van andere geuren blijft niets over of gaan zelfs onaangenaam ruiken. Experimenteren is dus het devies.

Sommige alternatieve middelen laten residu achter op de stenen in de oven. Vooral wanneer er veelvuldig alternatieve opgietmiddelen worden gebruikt kunnen de stenen er na verloop van tijd smoezelig uit komen te zien. Eén keer per jaar de stenen uit de oven nemen en een keer goed schrobben of de stenen af en toe vervangen lost dit op.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Verwante artikelen