DE VIHTA, RUIKT GOED, VOELT GOED

Het Finse woord Vihta is eigenlijk niet goed te vertalen. Letterlijk betekent het 'bad-garde'.

Tijdens het saunabad wordt de Vihta in de emmer opgietwater te weken gezet. Het opgietwater neemt de aroma's van de Vihta over. Het opgietwater wordt hierdoor op geheel natuurlijke wijze geparfumeerd met 100% natuurlijke, subtiele geuren.

Ook wordt de Vihta gebruikt als 'gesel'roede. Met de hete vochtige Vihta 'sla' je op de verschillende lichaamsdelen (borst, rug, armen, benen,...). De geseling heeft als doel de doorbloeding van de huid te stimuleren (zonder pijn te doen).

Een Vihta kan worden gemaakt van verschillende boomsoorten. Taditioneel zijn de Koivu-Vihta (berken), de Tammi-Vihta (eiken) en Eukalyptys Vihta (Eukalyptus). Afhankelijk van de samenstelling worden er aan de Vihta bijzondere eigenschappen toebedeeld.

Eiken: de geur van eiken bladeren zorgt voor een kalmerend effect. De bladeren hebben een anti-inflammatoire werking en verlichten stress.
Lindebloesem: een 'vrouwelijke' vihta. De bladeren van de linde zijn zacht en vriendelijk, maken je mooier, verminderen spanning, goed voor wondjes en bij verkoudheid.
Esdoorn: licht en zacht, ze volene aangenaam bij de geseling. Volgens de kenners de meest lust-opwekkende Vihta. Esdoorn vermindert negatieve emoties, reinigt, harmoniseert en ontspant.
Hazelnoot: helpt tegen stress, behandelt huidziekten en ontspant.
Appel: er wordt aangenomen dat de appelboom Vihta een bron is van liefde en seksualiteit. Deze Vihta helpt tegen depressies.
Wilg: vermindert overmatige stranspiratie aan handen en voeten. Geeft energie na een lange dag werken.

Je kunt Vihtas kant en klaar kopen, wij werken momenteel aan de uitbreiding van ons assortiment, maar zelf maken kan natuurlijk ook. Let erop dat je gebruik maakt van jonge flexibele takken zonder harde delen zodat de 'geseling' aangenaam kan verlopen.

De meeste Vihtas worden gemaakt in het voorjaar en de zomer, de periode waarin de boombladeren rijk zijn aan essentiële oliën en aroma's. De takken worden geoogst, ze worden bij elkaar gebonden en gedroogd op een droge, goed geventileerde plek. Droog zijn ze lang houdbaar en meerdere malen te gebruiken. Spoel de Vihta na gebruik schoon en laat opnieuw drogen.  

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.