De sauna als theater voor de zintuigen

Opgietsessies of Löyly's kennen een toenemende populariteit in openbare sauna's en sommige saunagangers reizen speciaal van sauna naar sauna om de kunsten van de saunameesters te ervaren. De opgietsessie worden meer en meer een show van geuren, muziek en wapperkunst.

Een overdonderend onweer klinkt uit de speakers en er flitst licht door de cabine. In het midden een gespierde schaars geklede vrouw die afwisselend water en ijs op de stenen van de indrukwekkende kachel gooit. Het publiek, zittend op de banken, kijkt toe. De één zichtbaar genietend, een ander in afwachting van wat komen gaat en hier en daar iemand die zichtbaar moeite heeft met de overweldigende hitte die vrijkomt bij het ritueel.

De sauna begint steeds meer op een theater te lijken. Deze ontwikkeling is begonnen in de jaren negentig met de toestroom van het grote publiek naar de wellnesscentra. Deze zochten naar manieren om hun klanten een unieke ervaring te bieden. Saunacabines werden groter en geschikt gemaakt voor opgietsessies: een grote centrale geplaatste oven, een royale ruimte tussen de oven en de eerste rij banken en voldoende zitplaatsen voor een groot publek.

Tijdens een opgietsessie giet de saunameester water of ijs met een geurtje over de stenen van de kachel. De warmte die vrij komt, wappert de meester met een handdoek naar het publiek. Een goede wapper komt als een deken van hitte over je heen en kan leiden tot een „kippenvelmomentje”.

Het showgedeelte wordt steeds belangrijker. Themasessies met verkleedpartijen, muziek, lichtshows, rookmachines en een ware wappershow zijn geen uitzondering. Zo kun je tijdens een opgietsessie terechtkomen in een hallucinant sprookje, het tropisch regenwoud of in een cocktailbar. De kunst is om de saunaganger mee te nemen in een totaalervaring.

Steeds meer mensen maken ook thuis van de saunagang een zinnenprikkelend ritueel. De opgietsessie wordt meestal opgebouwd rond een thema en neemt je mee door de seizoenen, naar een verzonken stand, een tropisch feest,...Niets is leuker dan je inspiratie om te zetten in transpiratie. Kies muziek, zoek passende geuren en gebruik je kleurentherapie lamp voor het creëren van de juiste sfeer.

Toptips:

  • Maak de geuren op voorhand klaar en maak er ijsklontjes van. IJs zorgt voor een langdurige vertraagde vrijgave van stoom en geur. 
  • Wanneer je de sessie staand in de sauna gaat regiseren koel dan vooraf flink af om de hitte beter te kunnen verdragen. 
  • Doe na het afkoelen nog een 'afterparty' in milde temperatuur. Saunadeur open en een verfrissende geur zoals mint op de oven.
  • Zorg voor een goed verhitte oven, bij voorkeur met een flink steenvolume.
  • Zet een verfrissend drankje en eventueel wat fruit of passend hapje klaar voor na de sessie.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.