Sommige saunaliefhebbers gebruiken nooit een regulier opgietmiddel en zweren bij alternatieven. Deze bieden een breed scala aan geuren en mogelijkheden, vaak van natuurlijke oorsprong. De meesten onder ons geven de voorkeur aan het gebruiksgemak van kant-en-klare opgietmiddelen en gebruiken de alternatieven ter afwisseling of wanneer de fles eucalyptus weer eens leeg is.
1. Bier
Bier is een populair alternatief. Experimenteer met verschillende soorten om je eigen favoriet te ontdekken of gebruik wat je op dat moment in huis hebt.
Fruitbieren zoals Kriek zijn geliefd vanwege hun heerlijke diepe en intense geur, alsof je voor een oven vol kersenvlaai staat. Let wel op dat de suikers in zoete fruitbieren na de eerste geursensatie kunnen verbranden, wat een onaangename geur geeft. Gebruik deze dus aan het einde van de saunagang.
Gewoon pils geeft een geur die doet denken aan versgebakken brood. Zwaardere bruine bieren voegen hier houtachtige tonen aan toe, terwijl limoen- en citroenbieren frisse tonen geven. Voeg simpelweg voldoende bier toe aan je opgietwater en opgieten maar.
2. Sterke drank
Net als bij bieren is de keuze hier vrijwel oneindig. Dranken zoals whisky, cognac, jenever, rum en kruidenbitters, de dranken waar je graag aan ruikt voordat je ze drinkt, zijn prima geschikt om op te gieten. Vooral jenever biedt veel keuze in smaak en geur. Vanwege de hoge suikergehaltes raden we het gebruik van likeuren af, omdat deze in de oven onaangenaam kunnen ruiken.
Vaak staan er in de drankenkast wel enkele flessen stof te vangen, een mooie manier om ervan af te komen. Overleg eerst even met de eigenaar voordat je zijn dure cognac gebruikt. Veel dranken geven houtachtige tonen af, jenevers kunnen ook fruitachtige varianten hebben en kruidenbitters geven kruidige winterwarme tonen.
LET OP: Gebruik sterke drank alleen sterk verdund met water. Door de hoge alcoholpercentages kunnen deze dranken steekvlammen veroorzaken wanneer ze in pure vorm op de oven worden gegooid.
3. Thee
Kamillethee, groene thee, jasmijnthee, sterrenmix, muntthee... de keuze is enorm. Het fijne aan thee zijn de subtiele en aangename geuren die het geeft. Theegeuren roepen associaties op met ontspanning, zenrituelen, meditatie en dergelijke. Theegeuren worden dan ook steeds populairder.
Opgieten met thee is opgieten met wat de natuur ons heeft gegeven en is net zo makkelijk als werken met opgietconcentraten. Zet een emmertje opgietthee en giet op. Experimenteer met de vele soorten en ontdek je eigen favoriet.
4. Citrusvruchten
Niet iedereen houdt van citrusgeuren omdat ze soms vrij penetrant en overheersend kunnen zijn. Door te werken met echt citrusfruit ontstaan veel subtielere frisse citrustonen dan met reguliere opgietmiddelen vaak het geval is.
Snijd enkele citroenen en/of ander citrusfruit met schil en al in dunne schijfjes en voeg deze toe aan het opgietwater. Laat een tijdje trekken. Door het opgietwater met citrusfruit in de saunacabine op te laten warmen, komen de aroma’s beter vrij. Gebruik bij het opgieten alleen het gearomatiseerde water en niet het fruit, om verbranden op de oven te voorkomen.
5. Plantenextracten
Loop eens met een snoeischaar door de tuin en knip takken van geurende planten, struiken en bomen. Het assortiment Vihta’s geeft een idee van boomsoorten die populair zijn en waaraan een bijzondere werking wordt toegedicht. De kruidentuin biedt een geurende weide waarin naar eigen inzicht gegraasd kan worden.
Kies een boom of plant die aantrekkelijk lijkt of maak een combinatie van planten en bind de takken en stengels samen tot een bos. Zet de bos ondersteboven in een emmer met heet water in de saunacabine en laat je verrassen door moeder natuur.
Nadelen van Alternatieve Opgietmiddelen
Het is niet altijd goed te voorspellen wat een geur doet wanneer deze op een hete oven gegooid wordt. Sommige geuren houden prima stand of worden zelfs intenser. Van andere geuren blijft niets over of ze gaan zelfs onaangenaam ruiken. Experimenteren is dus het devies.
Sommige alternatieve middelen laten residu achter op de stenen in de oven. Vooral bij veelvuldig gebruik kunnen de stenen er na verloop van tijd smoezelig uit gaan zien. Een keer per jaar de stenen uit de oven nemen en goed schrobben of ze af en toe vervangen, lost dit op.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Ontvang de exclusieve aanbiedingen en blijf op de hoogte van de nieuwste trends.
Total add-ons: