Saunagebruik

Hoe lang duurt een saunabad?

Zo lang het comfortabel voor je is. Perioden van ±15 minuten zijn gangbaar, maar het geen regel. Verlaat de sauna en koel jezelf af als je het te warm begint te krijgen. Vergeet niet voldoende water te drinken, want je verliest veel vocht door zweten tijdens het nemen van een saunabad. U kunt ook de saunaregels op onze site raadplegen.

Hoe vaak zou ik een saunabad nemen?

Zo vaak als je wilt. De meeste mensen gaan niet meer dan 2 à 3 keer per week, meestal in de avond om te ontspannen na een dag hard werken. Belangrijk is om hierbij genoeg te drinken, omdat u door de temperatuur veel vocht verliest door het zweten.

Hoe lang duurt het voor een sauna opgewarmd en gebruiksklaar is?

Als de wanden degelijk zijn geïsoleerd (zoals door ons wordt aanbevolen) en een kachel met voldoende vermogen is geplaatst zal de ruimte in minder dan een uur op temperatuur zijn. Het is aanbevolen de ventilatieopeningen en de deur gedurende de opwarmperiode dicht te houden. (Niet vergeten de ventilatieopeningen weer te openen bij gebruik!)

Een oven met wat extra vermogen kan de opwarmtijd flink verkorten.

Wat is de juiste temperatuur voor een sauna?

De aanbevolen temperatuur ligt tussen de 60 en de 90°C. Dit is echter geen wet en iedere gebruiker kan een temperatuur naar eigen voorkeur instellen. Over het algemeen geldt 110°C als maximum. Een thermometer in de sauna geeft je de nodige info en leert je waar je eigen comfortgrens ligt. Een saunamuts maakt een hete sauna wat draaglijker.