UIT HET JUISTE SAUNAHOUT GESNEDEN

Er zijn heel wat houtsoorten te vinden die geschikt zijn voor de afwerking een saunacabine. Het meest gekend is waarschijnlijk Polar- of Nordisch fichte (Noord Europees vurenhout) maar ook Hemlock, Western Red Ceder, Erle, Espen en Abachi worden veel gebruikt. Abachi vooral voor het maken van banken en andere delen van het interieur.

Gezamelijk kenmerk van deze houtsoorten; het is zachthout. Doordat zacht hout warmte slecht geleidt voelt het ook bij hoge temperaturen nog prettig aan.

Traditioneel is er voor de Finnen maar één houtsoort echt geschikt en dat is het hout dat lokaal royaal voorhanden is, Nordisch Fichte. De Finnen zijn daar redelijk straf in. Onlangs hadden we in ons atelier een moderne sauna opgebouwd met een volledig glazen voorfront en een interieur in Edelhemlock panelen. Reactie van een Finse vertegenwoordiger; "Het ziet er mooi uit, maar het is geen sauna...".  

Toch is deze reactie overtrokken. Traditioneel waren sauna's éénvoudige houten schuurtjes voorzien van een flinke kachel. Het schuurtje dat werd gebruikt voor het drogen van mout en het roken van vlees werd ook gebruikt voor het ontspannen van de spieren en het kalmeren van de ziel.

Tegenwoordig maakt de sauna steeds vaker deel uit van het interieur van de woning. Daarmee is ook de behoefte om er een mooie ruimte van te maken gegroeid. Excusievere houtsoorten, veel glas en goede verlichting maken van de saunacabine een volwaardige onderdeel van het interieur.

Niet enkel de soort van het hout is van belang, ook de groeiwijze, de droging en de profilering zijn belangrijke factoren. Zo wordt voor de saunaschroten uit Fichte enkel het zeer Noordelijk gegroeide Nordich Fichte gebruikt. Doordat de groeiseizoenen korter zijn heeft het hout een fijnere structuur (fijnjariger). Saunahout wordt bovendien verder gedroogd zodat het in de hete sauna niet te veel meer krimpt en de mes en groef van de schroten steken extra ver in elkaar.

'Gewone' schroten geven in een sauna tal van problemen. Door de hitte komt er overmatig veel hars vrij, de (grote) knoesten laten los en vallen er uit en ze splinteren of barsten. Doordat ook de profilering en droging niet goed is komen na verloop van tijd de mes en groef uit elkaar.

Bezuinig dus niet op het hout voor de sauna. Bij de juiste houtkeuze gaan kwaliteit en schoonheid hand in hand. Wat aangenaam voelt, en wat mooi is voor het oog, is ook goed voor het hart.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.