MAAK ZELF EEN VIHTA VOOR IN DE SAUNA

De VIHTA is Finlands favoriete accessoire voor in de sauna.

Berk heeft vaak de voorkeur als materiaal voor de VIHTA maar ook een aantal andere bomen, struiken en planten zoals eiken, lijsterbes, esdoorn en jeneverbes of een mix hiervan worden gebruikt.

De beste tijd om VIHTA’s te maken is het einde van de lente / begin van zomer wanneer de bomen vol staan met jonge volgroeide bladeren. De bladeren zijn dan stevig en soepel en zitten goed vast aan de tak.
Volgens de folklore valt de beste periode om VIHTA’s te maken samen met de zonnewende (met de Finse midzomerfeesten). De mensen geloofden dat planten op midzomer extra geneeskrachtige en magische eigenschappen kregen.

Om een VIHTA te maken worden kleine takken gebundeld tot een ongeveer 50cm lang boeket dat makkelijk in de palm van een hand past. De takken worden meestal zoveel mogelijk met de onderzijde van de bladeren naar de buitenzijde en in een platte waaierachtige vorm geschikt. Het handvat van een VIHTA is vrij van bladeren en heeft een diameter van ongeveer 3-4 centimeter voor een goede grip.
Maar iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur en de één heeft liever een lange dunne zweep-achtige VIHTA terwijl de ander liever een plompe ,korte, dikke VIHTA gebruikt.

Ter hoogte van het handvat worden de takken samengebonden. Dit kan op traditionele wijze met een dunne flexibele tak maar wordt meestal gedaan met een stuk touw of soms met elastiek.

In de vroege zomer worden de VIHTA’s vers gemaakt en onmiddellijk gebruikt. Voor de andere seizoenen worden de in de zomer gemaakte VIHTA’s gedroogd (of soms ingevroren). Om ze goed te laten drogen worden ze aan het handvat opgehangen op een goed geventileerde, koele plaats.

Gedroogde VIHTA's worden ook kant en klaar verkocht.

Op YouTube vind je verschillende instructiefilmpjes die duidelijk laten zien hoe het moet.

 

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.