Het is geen wedstrijd...

Ik benijd haar, die vrouw met kort grijs haar die rustig en stoïcijns haar kwartiertje in een verzengend hete sauna zit. Rustig voor zich uitkijkend, langzaam ademend, wachtend op de val van die laatste korrel zand in de loper. Bij het dompelbad kom ik haar weer tegen, stil wandelt ze het koude bassin in en laat zich tot haar schouders in het water zakken. Ze dompelt haar hoofd even onder, blaast wat water van haar lippen en blijft vervolgens ongehaast nog even zitten.

Nee dan dat groepje kerels. Ergens achterin de dertig, fluisterend lachend zich een plaatsje op de hoogste bank verschaffend. Het gegrinnik verraad de mannen-onder-elkaar sfeer van het gezelschap. Een ranglijst wordt opgemaakt 'die cabine van net was pas...', 'weet je nog toen in Duitsland...', 'nee dan moet je eens bij ons thuis komen...'. De cabine is op zijn plek gezet en vervolgens wordt de stand tussen de venten onderling opgemaakt. De smalste van het gezelschap gaat na 10 minuten een trede lager zitten. 'Softie', 'watje' en 'looser' wordt hem vanaf de bovenbank lachend toegefluisterd. Als dan even later de man met haar op zijn rug besluit de sauna te verlaten voelt de rest van de groep zich vrij om ook zonder blaam de sauna te verlaten.

Bij het dompelbad stort haar-op-de-rug zich luide kreten uitstotend te water en kijkt daarbij of hij een wilde stier de nek moet omdraaien. De rest van de mannen volgt, ieder met zijn eigen zucht, kreun of kreet. Na deze beproeving staat het groepje nog even na te trillen naast het bad. Klaar voor de volgende echte-man-proef.

Hoewel beproevingen niet altijd te voorkomen zijn ben ik toch vooral te vinden voor het geniet ieder op je eigen manier principe. Wordt het te warm, ga even lager zitten of ga naar buiten. Is het dompelbad te koud, koel dan aan de lucht, met de slang, de stortemmer en probeer het later nog een keer. Het saunabad is geen wedstrijd en de saunacabine geen instrument om de hardheid van je blanke pit te testen.

Ik zie saunacabines als karakters. Het ene karakter is makkelijk en toegankelijk, matig van temperatuur en met een aangenaam zacht stoom. Een ander karakter kun je pas na meerdere ontmoetingen waarderen, heet, hard, en stoom brandend als een netel op je huid. Het is juist de opeenstapeling van deze verschillende karakters die het bezoek van een openbare sauna zo aantrekkelijk maakt. Voor ieder wat wils en altijd iets nieuws te ontdekken of te proberen.

Voor wat betreft het koelen kan ik alleen maar adviseren het goed en intensief te doen. De beloning volgt in de vorm van het gevoel herboren te zijn, fris, sterk en vol energie. Sla je het koelen over dan blijf je met een sloom gevoel rondlopen, alsof je lang in een warm bad hebt gezeten.

Het dompelen is de heilige graal van het koelen. Vrijwel iedereen heeft er moeite mee of mee gehad. Ik kan me er zelf ook niet altijd toe zetten. Het is een mentaal spelletje dat ik niet altijd win, wel steeds vaker. Ik heb tegenwoordig een strategie.

Na het saunabad koel ik eerst even aan de lucht, bij voorkeur buiten en adem rustig maar diep in. De koele lucht in de longen geeft een eerst frisse boost. Vervolgens koel ik af met de slang of een douche, eerst alle onderdelen die uitsteken aan het lijf, enkels, benen, polsen, armen, hoofd, nek om te eindigen met de rug en borst. Even uitdruppelen en dan op naar het dompelbad.

Ik visualiseer hoe ik rustig het dompelbad in ga, hoe de koude langs m'n benen omhoogkruipt en hoe ik uiteindelijk met het lijf volledig omsloten door water in het bad zit. Zo probeer ik te voorkomen dat er bij het instappen allerlei alarmmeldingen binnenkomen, dat ik ga nadenken over koude en pijn, over hoe gek je moet zijn om dit te doen. Bij het instappen denk ik enkel 'rustig doorstappen, rustig blijven ademhalen' en 'de beloning volgt'. Het instappen is de grootste uitdaging. Wanneer het lijf eenmaal onder water is wordt het makkelijker. Ik ga stil zitten als een Boedha en geniet van het koude water dat alle overtollige warmte uit m'n lijf trekt en me oplaadt met frisse energie. Rustig blijven zitten, rustig blijven ademhalen, rustig er weer uit. Herboren, tevreden, fris en een beetje trots verlaat ik weer het bad.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Verwante artikelen
Komfort Corner Large
Komfort saunacabine
vanaf € 4.531,45 *
Alaska View
Alaska saunacabine
vanaf € 4.001,80 *