DAAROM ALLEMAAL IN DE DOMPELTON!

Een extreme opwarming vraagt om een extreme afkoeling.

Daarom moet er na het saunabad flink en intensief worden afgekoeld. Doe je dit niet dan blijf je met een sloom gevoel rondlopen. Wanneer het hoofd niet voldoende wordt gekoeld eindigt een dagje sauna met pijn in het hoofd.
Rond het saunabad dus altijd af met een flinke afkoelsessie.

Eerst even koelen aan de (buiten)lucht. Adem een paar keer diep in, dit geeft zuurstof en de longen koelen af.

Dan afkoelen met de slang of (stort)douche. Vergeet niet ook het hoofd flink te koelen, heethoofden krijgen hoofdpijn. Je koelt hierdoor al goed af en je kunt hierna onbezweet met een schoon lijf het dompelbad bedwingen.

Neem als laatste het dompelbad, dompel helemaal, dus ook het hoofd even onder water, en probeer even rustig te blijven zitten, geen haast. Voor iedereen die er moeite mee heeft, lees eens ‘Het is geen wedstrijd’.

Dompelen is bijzonder. Juist het onderdeel van het saunabad dat alle overtollige warmte uit je lijf trekt zorgt ervoor dat je weer helemaal opgeladen wordt en vol wilde frisheid verder gaat.

Voor saunagangers die ondanks goed koelen toch regelmatig hoofdpijn ervaren kan een saunamuts goede diensten bewijzen. Bij ons zie je ze niet vaak maar in Finland en Rusland zijn mutsen de enige kledingstukken die in de saunacabine worden gedragen. Ze houden de hersenen lekker koel.

 

Tags: Sauna, Afkoelen, Tips

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Verwante artikelen