De site voor sauna-zelfbouwers en sauna-liefhebbers

Totaal: € 0,00 

Sauna accessoires

Sommige accessoires zijn onontbeerlijk in het saunaritueel. Andere zijn er puur voor extra comfort of voor een aangename sfeer. Met leuke accessoires geef je je sauna een uniek eigen karakter.

Tamelijk nieuw voor in de sauna is kleurentherapie.
Er is veel te vertellen over invloed van kleuren op onze geest en lichaam, hier lees je er meer over.
De kleurentherpie lichtgeneratoren voor in de sauna vind je hier.

De meeste accessoires voor de sauna zijn gemaakt uit natuurlijke materialen zoals hout, steen en koper of uit combinaties hiervan zodat ze mooi aansluiten bij het interieur van de saunacabine.
De accessoiren van Rento zijn hierop een uitzondering. Rento is minder traditioneel ingesteld dan de meeste fabrikanten en maakt moderne strakke accessoires uit materialen als aluminium, bamboe en kunststof.

Het gebruik van de meeste accessoires spreekt voor zich. Toch zullen we kort per accessoire aangeven waar ze voor dienen en of er bijzondere aandachtspunten zijn.

Emmers en lepels

De emmer met opgietlepel zijn er in tal van uitvoeringen. Voor iedere smaak wat wils.
Je kunt natuurlijk kiezen voor een éénvoudige voordelige houten emmer met kunststof binnenbak.
Omdat een emmer en lepel de meest gebruikte en in het oog springende accessoires in de sauna zijn is adviseren wij je om je smaak te volgen en te kiezen voor een emmer die aansluit bij je eigen karakter.
Een lepel met een lange steel kan handig zijn voor het opgieten van grote ovens (je hoeft dan niet met de hand boven de hete stenen te komen) of wanneer je vanaf je zitplaats in de sauna de oven wilt kunnen opgieten zonder op te staan of met water te moeten gaan gooien.  

sauna_hoofdsteun.jpgHoofdsteunen

Een hoofdsteun kan de liggende houding op een houten saunabank sterk veraangenamen. Veel modellen zijn eveneens te gebruiken als voetensteun of kunnen ook, rechtop geplaatst tegen de wand, als rugsteun dienen.
Afhankelijk van het model kunnen ze wat meer en minder comfortabel liggen. De hoofdsteunen van Halu zijn gekend vanwege hun grote ligcomfort.
Een hoofdsteun is overingens ook een leuke accessoire om zelf te maken als je na de bouw van je sauna nog wat restanten hout over hebt.

Kapstokken

Een kapstok om een badjas, handdoek of kleding even weg is altijd handig. onze kapstokken zijn helemaal in stijl van de saunacabine.

Ligbanken en krukken

Een mooie houten ligbank in stijl van de sauna voor in de relaxruimte bij de sauna. Niets ontspant je meer dan even gaan liggen tussen de verschillende saunagangen door.
De saunakrukjes worden veel gebruikt in  combinatie met een voetenbad of als verplaatsbare zitter voor een losse infrarood straler. 

sauna_thermo_hygrometer.jpgMeters en klokken

Zandlopers, thermometers en hygrometers geven je tijdens het saunabad de nodige info over tijd en klimaat. Het gaat er voornamelijk om dat je geniet maar soms is toch fijn om te weten waar je comfort-zone ligt.

Saunalampen

Verlichting voor in de sauna is onontbeerlijk. Een éénvoudige verlichting bestaat uit een fitting met gloeilamp afgewerkt met een lampscherm. In een professionele omgeving worden de lichtbronnen meestel in een bulley geplaatst, dit verlengt de levensduur van de lampen aanzienlijk. Er komen steeds meer lichtproducten op de markt die geschikt zijn voor gebruik in een sauna. Een sterrenhemel, lichttherapie met verschillende kleuren licht, inbouwspotjes, een lichtstrook achter de bank... Kijk maar eens bij de door ons aangeboden verlichtingsproducten en laat je fantasie de vrije loop.

Speakers

Wanneer je speakers in de sauna wilt plaatsen kies dan voor speciale saunaspeakers of voor een ander model dat bestand is tegen vocht en hoge temperaturen. Boven in de sauna kan de temperatuur wel oplopen tot 110°C. Een alternatief kan zijn om autospeakers te plaatsen (geschikt voor cabriolets en dus geschikt tegen vocht) en deze dan op een lage positie (bijvoorbeeld onder de banken) in te bouwen zodat ze niet te veel te leiden hebben van de hoge temperatuur.

sauna_steen_geurdosering.jpgSaunastenen en Stenen-accessoires

De saunastenen om de oven mee te vullen moeten aan zeer specifieke eisen voldoen. Ze hebben een grote warmte opslagcapaciteit en zijn thermisch goed belastbaar. Zo blijft de saunatemperatuur ook na het opgieten constant en zal niet noemenswaardig dalen. Zelfs bij schoksgewijze afkoeling van honderden graden, versplinteren deze stenen niet.

Daarnaast zijn er nog vele leuke stenen accessoires voor in en op de oven, vaak gemaakt uit speksteen. Zo zijn er zogenaamde “cubes” als sierstenen. Er zijn uitgeholde stenen of cups ten behoeve van geurtherapie en er zijn stenen met een groot reservoir voor langzame bevochtiging.

Vloerroosters

Vloerroosters zorgen voor een vloerafwerking in stijl van de sauna.
Bijkomend voordeel, met name voor buitensauna’s, is dat eventueel vuil dat mee naar binnen wordt gelopen tussen de roosters valt en de saunabanken daardoor schoner blijven.

Dompelbad_Kambala.jpgAfkoelaccessoires

Basic afkoelen gaat natuurlijk prima onder een koude douche, onder de tuinslang of in een koud bad. Afkoelen in stijl doe je met een stortemmer, een dompelton of met een speciale schwallbrause (afkoeldouche).

Ventilatieroosters

Ventilatieroosters werken de zo belangrijke ventilatieopeningen netjes af. Voorzie in elke cabine tenminste 2 verluchtingsopeningen. Eén rooster onder de kachel en één rooster schuin tegenover de kachel juist boven de bovenbank geeft een goed ventilerend effect. Het rooster aan de kachelzijde kan vervallen mits je een royale opening onder de deur voorziet. Een goede ventilatie van de cabine houdt de luchtkwaliteit op peil en zorgt voor een goede verdeling van de warmte.

Voetenbak

Het voetenbad is een te vaak overgeslagen onderdeel van het saunabad, zeker bij privé saunagebruik. Even met de voeten in de voetenbak met warm water stimuleert de bloedsomloop en brengt het transpireren op gang. Na grondig koelen brengt een warm voetenbad het lichaam weer snel op aangename temperatuur.