Elektrische kachels

Bij het selecteren van de elektrische kachel zijn de volgende zaken belangrijk: formaat, vermogen, smaak. Deze onderwerpen worden besproken naast onderwerpen zoals: elektriciteit. Laten we beginnen met het eerst genoemde onderwerp: formaat.

Het formaat van de kachel is belangrijk.

Waarom? De temperatuur in de sauna is belangrijk en moet juist zijn. Een onregelmatig warmtebeeld is het gevolg van een (te) krap gemeten kachel met een kleine steenmassa. Met een (te) kleine kachel duurt het opwarmen van de cabine erg lang. Elke keer als de deur open gaat, daalt de temperatuur en begint het kacheltje weer te stoken.

Vermogen van de kachel

Het is een foutieve veronderstelling dat een zwaardere kachel ook tot een groter elektriciteitsverbruik leidt. Wanneer een cabine eenmaal is opgewarmd ontstaat er een zogenaamd 'stationair regime' waarbij de kachel enkel de warmte compenseert die verloren is gegaan.

Bijvoorbeeld: als een 6 kW kachel elk uur 30 minuten op vol vermogen brand om het warmteverlies te compenseren dan zou een 12 kW kachel elk uur maar 15 minuten op vol vermogen branden. Na een uur hebben beide kachels dus 3 kWh verbruikt.

Hoe bepaal je het vermogen van de kachel?

Voor het bepalen van het benodigde vermogen van de kachel ga je als volgt te werk.

1. Bepaal eerst de inhoud van de saunacabine in kubieke meters. Vermenigvuldig de binnenmaten van de sauna lengte x breedte x hoogte (alle maten in meters).

2. Verhoog de inhoud met 1 m³ voor elke m² glasoppervlakte.

3. Bij volumes boven de 7m³ mag de gevonden inhoudsmaat met 10% worden verlaagd

4. De op deze wijze bepaalde inhoudsmaat dient als basis voor de keuze van de kachel.

5. Vuistregel: voorzie 1 kW vermogen per m³ (inhoud zoals in stap 1 is bepaald)

Bij de technische gegevens van elk type kachels staat aangegeven voor welke saunacabine inhoud ze geschikt zijn.

Inhoud (m³)1 - 42 - 4.53 - 65 - 87 - 128 - 1410 - 1612 - 1816 - 2422 - 3026 - 3432 - 40
Vermogen (kW) 3 3.6 4.5 6 8 9 10.5 12 15 18 21 24
230 Volt 3x2.5 mm² 3x2.5 mm² - - - - - - - - - -
400 Volt - - 5x2.5 mm² 5x2.5 mm² 5x2.5 mm² 5x2.5 mm² 5x2.5 mm² 5x2.5 mm² 5x2.5 mm² op aanvraag op aanvraag op aanvraag
Ampère 1 x 16 A 1 x 16 A 3 x 16 A 3 x 16 A 3 x 16 A 3 x 16 A 3 x 16 A 3 x 25 A 3 x 25 A 3 x 35 A 3 x 35 A 3 x 35 A

Tip: Kies niet onmiddellijk een zo klein mogelijke kachel. Extra vermogen verhoogt het comfort en zorgt voor een stabieler temperatuurbeeld.

Finse kachel of een Combi kachel (met stoom)?

We onderscheiden in grote lijnen 2 soorten kachel, de (traditionele) Finse kachel en de Combi-kachel.

Een traditionele Finse-kachel heeft een met stenen gevulde warmtekorf. De stenen worden verhit door warmtespiralen. Desgewenst kan er tijdens het saunabad water over de stenen worden gegoten om de luchtvochtigheid en daarmee de impact van de warmte te verhogen. Men noemt een sauna met een dergelijke kachel ook wel een droge sauna, hoewel de luchtvochtigheid door veelvuldig opgieten sterk kan worden verhoogd. Het merendeel van de sauna's is met een dergelijke kachel uitgerust. Het klimaat is over het algemeen heet (80-100°C) en droog.

Een Combi-kachel heeft naast het traditionele Finse deel een geïntegreerde waterverdamper. De waterverdamper dient om de luchtvochtigheid over een langere periode sterk te verhogen. Het klimaat is over het algemeen minder heet ( ±70°C) en vochtig. Door de hoge luchtvochtigheid heeft de warmte toch een behoorlijke impact op het lijf. Ook hebben Combi-kachels vaak een reservoir voor aromatherapie wat deze, vaak wat duurdere kachels, zeer veelzijdig maakt.

Het soft-stoombad dat met een Combi-kachel wordt gegenereerd is niet te verwarren met het klimaat in een stoomcabine waar de luchtvochtgheid door middel van een stoomgenerator op ca. 100% wordt gebracht en het water van de wanden naar beneden loopt.

Elektrische aansluiting

Het kleinste type kachel van 3.6 kW kan worden aangesloten op een enkele groep op het zekeringenbord (230 V / 16 A). Dat wil zeggen dat deze in een gewoon (geaard) stopcontact kan worden ingeplugd mits er in de zelfde groep geen andere gelijktijdige grote verbruikers zijn aangesloten. Een dergelijke kachel volstaat voor een sauna met een inhoud van maximaal 5 m³. Vind hier de kachels op 230 V. 

Indien de sauna groter dan 5 m³ is dient een kachel met een groter vermogen te worden geplaatst. Hiervoor zal de ruimte van krachtstroom moeten worden voorzien. Kachels tussen 4.5 en 10.5 kW (5-15 m³) moeten worden aangesloten op krachtstroom van 400 V en bij zwaardere kachels dient er een zwaardere krachstroom te worden aangelegd met een zwaardere afzekering. Dergelijke zware vermogens (boven 12.0 kW) worden over het algemeen enkel toegepast in openbare sauna’s. Vind hier de kachels op 400 V.

Laat krachtstroom aanleggen door een elektricien en ga hier zeker niet zelf aan knutselen. Vragen over elektriciteit dienen gesteld te worden bij de specialist, oftewel de elektricien.

Gebruik voor de aansluiting van elektrische toestellen in een sauna altijd hittebestendige siliconenkabel.

Merken

De belangrijkste merken van elektrische saunakachels bij BouwJeEigenSauna zijn Sawo(tec), Sentiotec & Harvia. Andere merken worden niet actief door ons gepromoot, maar zijn wel op aanvraag te leveren. Met deze merken hebben we een breed assortiment van eenvoudige instapmodellen met aantrekkelijke prijsstelling tot exclusief topsegment toestellen voor de veeleisende gebruiker. Hoge constante kwaliteit, betrouwbaarheid en grote duurzaamheid zijn gemeenschappelijke kenmerken van alle toestellen.

Besturingen

Hoewel Sawo(tec), Sentiotec en Harvia ook saunabesturingen produceren zijn de kachels van deze merken in principe met elk merk saunabesturing te combineren. Alle merken leveren ook kachels met geïntegreerde besturing, meestal voor compacte saunacabines en/of voor situaties waarin niet te hoge eisen worden gesteld aan de exactheid van de regeling. In dat geval zitten er (draai)knoppen op de saunakachel.