De site voor sauna-zelfbouwers en sauna-liefhebbers

Totaal: € 0,00 

Isolatie & Dampscherm

De volgende soorten isolatie worden door ons geadviseerd:

Glaswol

glaswol.jpgIs de standaardoplossing. Vanwege de zeer goede thermische prestaties wordt de overgrote meerderheid van de sauna’s met dit product geïsoleerd. Het materiaal scoort ook akoestisch goed, is onbrandbaar en is gemakkelijk te verwerken. Het zachte materiaal is enkelzijdig verstevigd met een glasvlies. Onze glaswolproducten bestaan voor meer dan 70% uit gerecyclede glasscherven.
Nadeel: glaswol kan tijdens het verwerken irriterend werken op de huid, de luchtwegen en de ogen.

Rots- of steenwol

steenwol.jpgIs qua prestaties vergelijkbaar met glaswol. Het materiaal is iets steviger dan glaswol en door zijn stevigheid iets makkelijker te verwerken mits platen goed op maat worden gesneden.
Rotswol is volledig recycleerbaar. Is tijdens het verwerken minder irriterend voor de huid, de luchtwegen en de ogen dan glaswol. Rotswol is iets duurder dan glaswol.

Kurkisolatie

kurk.jpgKurk wordt gewonnen van de kurkeik. Al vele jaren ligt het zwaartepunt van de kurkproductie in Portugal. In tegenstelling van wat men vaak denkt, heeft de oogst geen enkele negatieve invloed op de boom. Isolatieplaten uit kurk worden vervaardigd door kurkkorrels in een mal met stoom te verhitten, zodat deze op natuurlijke wijze verlijmd worden zonder toevoeging van lijm.
Het materiaal isoleert wat minder dan glas- of steenwol. De platen zijn wat steviger en taaier en zijn doordoor wat moeilijker te verwerken (platen verzagen in plaats van snijden). Tegen deze beperkte nadelen staat dat het een volledig organisch materiaal is en gemakkelijk biologisch afbreekbaar.

Schapenwol

schapenwol.jpgKeratine (schapenwol) bevat geen chemische bindmiddelen, brandvertragers of andere toevoegingen. Keratine is een vernieuwbare, ecologische en secundaire grondstof, waardoor het minimaal milieubelastend is.
De platen uit schapenwol isoleren uitstekend, zijn gemakkelijk te verwerken, zonder speciale kleding en er gelden geen bijzondere verwerkingsrichtlijnen. Het materiaal is niet irriterend voor de huid, de luchtwegen en de ogen.
Bovendien kan Keratine bij een hoge relatieve luchtvochtigheid (RLV) goed waterdamp opnemen (tot ca. 35% van het eigengewicht) om dit vervolgens bij een lage RLV deze waterdamp weer af te geven aan de omgeving en werkt dus vochtregulerend. Tegelijkertijd is het hydrofoob (waterafstotend) wat inhoud dat het geen water in vloeibare vorm opneemt. Door deze bijzondere eigenschappen kan deze isolatie zonder dampscherm worden geplaatst mits het in een "open" of geventileerde constructie gebeurd. De buitenafwerking van de sauna dient dan dampopen of geventileerd te worden geplaatst.

Dampscherm

dampscherm.jpgEen dampscherm moet voorkomen dat er lucht vanuit de sauna doorheen de wanden naar buiten gaat. Dit voorkomt inwendige condensatie (vochtophoping) in de dikte van de wanden.

Het dampscherm dient aan de binnenzijde (warme zijde) van de isolatie te worden geplaatst, juist achter de schroten en moet volledig sluitend / dampdicht te worden aangebracht. Eventuele naden dienen voldoende te overlappen of kunnen worden dichtgemaakt met tape. Doorboringen van het dampscherm dienen zo veel mogelijk te worden vermeden.

Allerlei luchtdichte folies kunnen dienen als dampscherm. Door ons wordt enkel de superieure Korff Vaporex-folie aangeboden. Deze folie is samengesteld uit een combinatie van kunststof en aluminium. Hierdoor is de folie niet alleen dampdicht maar ook warmtereflecterend.