Indeling van je sauna

Indeling sauna

Heb je al een plek in huis waar je sauna kan worden geïnstalleerd? Te gek! Dan is het nu tijd om met het pas- en meetwerk te beginnen. Er zijn een paar zaken waar je aan moet denken wanneer je met de indeling van je sauna bezig gaat. Bijvoorbeeld de dikte en samenstelling van de sauna wanden. Alle lagen bij elkaar berekend worden zo’n zes centimeter dik wanneer ze direct vanuit de binnenmuur worden opgebouwd. Losstaand loopt de dikte van de wanden op tot 7.5 centimeter. 

Indeling sauna - deur

Hoe je ook maar precies je sauna gaat indelen, de positie van de deur is erg belangrijk. Deze moet te allen tijde naar buiten draaien. Dit is in belang van je persoonlijke veiligheid; in een noodsituatie heb je niks aan een saunadeur die naar binnen toe openslaan en eventueel het vertrek uit de ruimte vertragen. Zorg er daarom voor dat er genoeg draairuimte (in je woning) is voor de deur van je sauna.

Naast de gangbare maat van 189 x 96 cm is ook een deur op maat mogelijk. We heten immers niet voor niets BouwJeEigenSauna.com!

Indeling sauna - saunabanken

Laten we eens naar het sauna interieur van de sauna gaan kijken. Het is voor zo’n luxe toevoeging aan je woning immers wel belangrijk dat iedereen comfortabel kan zitten. En liggen, uiteraard! Om er zeker van te zijn dat je lichaam qua breedte goed op de bank past, is het belangrijk dat de diepte van het meubel er perfect op aansluit. Liever reken je er nog een paar centimeter bij voor extra comfort. Waar 40 cm de minimale diepte is, heb je waarschijnlijk meer aan 50 of 60 cm. Denk hoe dan ook goed na over de indeling van je sauna en de constructie van je saunabanken.

Bovendien hebben de meeste sauna’s banken met twee zitniveaus. Zowel de hoogte van de onderste als het hoogteverschil tussen beiden bedraagt vaak zo’n 45 of 50 cm. Het fijne hieraan is dat je een verschil in temperatuur merkt tussen de twee hoogtes. Richting het plafond stijgt het kwik namelijk. Een verschil in niveaus zorgt ervoor dat je altijd van de gewenste temperatuur kunt profiteren en genieten!

sauna_snede_over_banken_0

Indeling sauna hout

Weet je al welke soort sauna hout je wilt gebruiken voor het interieur van je sauna? Standaard wordt Abachi - ook wel Ayous genoemd - aangeraden en dat is niet zo vreemd. Dit hout wordt namelijk niet heet en is ook nog eens compleet hars- en splintervrij. Ook andere houtsoorten voor je saunabanken zijn mogelijk bij BouwJeEigenSauna.com. Om er zeker van te zijn dat deze qua afmetingen perfect in de indeling van je sauna met hout als basis passen, raden we je aan om een bank op maat bij ons te bestellen!

Indeling saunakachel

Bij de definitieve indeling van je sauna plan je natuurlijk een plek voor de kachel. Sterker nog, er moet heel uitvoerig aan de positie van de saunakachel worden gedacht. Zeker aangezien er zo’n tien centimeter voor het kachelhek vrijgehouden dient te worden. Laat dit daarom bepalend zijn voor de plek waar je de warmtebron neerzet. Vergeet je bovendien niet om een ventilatieopening vlakbij de kachel te plaatsen? Dit zou ook een royale uitsparing in de deur kunnen zijn in het geval je saunakachel zich daar vlakbij bevindt.

Indeling sauna ramen

Houd je van natuurlijk licht tijdens het stomen? Neem dan in de indeling van je sauna gerust ramen op. Zorg er dan echter voor dat ze van gehard glas zijn gemaakt. Zo weet je zeker dat ze hittebestendig zijn en er veel minder kans is op thermische breuk. Mocht die toch plaatsvinden, dan valt het raam uiteen in heel kleine stukjes. Dat lijkt geen pluspunt maar je loopt hiermee veel minder risico op diepe snijwonden. Let ook goed op bij het integreren van een bestaand raam dat zich aan een buitengevel bevindt. In de regel gaat dit probleemloos maar verschillen tussen de binnen- en buitentemperatuur zouden tot een thermische breuk kunnen leiden. Neem daarom altijd contact op met je glasleverancier of aannemer voor deskundig advies!