De site voor sauna-zelfbouwers en sauna-liefhebbers

Totaal: € 0,00 

Het gebruik van de sauna

Vergeet de jachtige maatschappij even en neem rustig enige uren de tijd zodat u optimaal kunt profiteren van de weldadige werking van uw sauna. Door vooraf goed te douchen openen uw poriën zich en zult u beter transpireren. Gebruik de sauna bloot of vrijwel bloot.

Een saunabad duurt ca 15 minuten. Vermijd tijdens de saunagang snelle veranderingen van lichaamspositie (bijvoorbeeld van liggen naar zitten). Gun uw lichaam de tijd om te wennen aan de hoge temperaturen.

Hierna is het belangrijk uw lichaam weer af te laten koelen om uw verhoogde lichaamstemperatuur weer te normaliseren. Na het saunabad koelt u zicht voorkeur eerst in de frisse lucht. Adem diep en rustig en loop een beetje rond. Daarna is het belangrijk het lichaam verder af te koelen met koel water (dat hoef niet ijskoud te zijn!).

Bij het koelen met water is het van belang te koelen in de richting van uw hart. U begint met uw lichaamsuiteinden ( voeten, handen), gaat verder met benen en armen en eindigt met de romp. Pas als u dit heeft gedaan kunt u zo gewenst gebruik maken van een koud dompelbad.

Eindig met een warm voetenbad zodat uw poriën zich weer verwijden en neem vervolgens een tweede saunabad. Hierna kunt u rustig op de zelfde wijze een 3e saunabad nemen. Rusten of een verkwikkende massage tussen de saunagangen verhoogt het ontspannende effect van uw saunabad.

De 'Saunaregels' zoals BouwJeEigenSauna die heeft laten maken geven een goed beeld van het gangbare ritueel. U richt u saunabad natuurlijk geheel naar eigen wens in.

Denk bij het saunabad aan je vochtbalans. Tijdens het saunagebruik wordt door transpiratie veel vocht aan het lichaam onttrokken. Dit vochtverlies compenseert het lichaam door vocht aan uw weefsels te onttrekken. Hierdoor worden afvalstoffen afgevoerd en komt het tot een verhoogde stofwisselingsactiviteit. Het is belangrijk tijdens en na het saunagebruik voldoende te drinken.