De site voor sauna-zelfbouwers en sauna-liefhebbers

Totaal: € 0,00 

Veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over het bouwen van je eigen sauna? We geven graag antwoord! Vind je hier geen bevredigend antwoord, neem dan gerust contact met ons op.

Deze webshop biedt 4 betalingsmogelijkheden:

 • Betalen via iDEAL
 • Betalen via PayPal
 • Betalen door overschrijving
 • Anders

iDEAL

Met iDEAL kunt u vertrouwd, veilig en gemakkelijk uw online aankopen afrekenen. iDEAL is een systeem dat werkt via uw eigen internetbankierprogramma.
IDEAL werkt met internetbankieren van de grootste Nederlandse banken: ABN AMRO, ASN Bank, Fortis, Friesland Bank, ING, Rabobank, SNS Bank, SNS Regio Bank of Triodos Bank. Je rekent dan snel en gemakkelijk af in de vertrouwde internetbetaalomgeving van je eigen bank. Betalen zoals je eigenlijk al gewend bent.

Betalen met iDEAL doet je in een paar stappen:

 • je bestelt een product
 • je kiest iDEAL als betaalmethode
 • je selecteert je eigen online-bank
 • je komt direct in het bekende internetbankierprogramma van je bank
 • de relevante gegevens van je aankoop zijn al ingevuld
 • op de voor jou bekende manier keur je de betaling goed
 • je ontvangt een bevestiging van je bank
 • je keert terug naar de webwinkel, bestelling en betaling geslaagd!

Voor meer informatie verwijzen wij je naar www.ideal.nl

PayPal

PayPal is een online betaalservice waarmee je in vrijwel alle webwinkels kunt betalen. Over het algemeen worden betalingen via PayPal gedaan door middel van een creditcard al is dit niet noodzakelijk.

Hoe werkt PayPal?

 • Bij je aanmelding kunt je de gegevens van je bankrekening of creditcard bij PayPal registreren.
 • Je bankrekening of creditcard wordt aan je PayPal-rekening gekoppeld. Je hoeft deze gegevens daarna nooit meer in te voeren bij het verrichten van een betaling.
 • Nadat je een betaling goedkeurt, schrijft PayPal het bedrag automatisch af van je rekeningsaldo of je creditcard.

Voor meer informatie verwijzen wij je naar www.paypal.com

Overschrijving

Wij sturen je via mail een factuur. Je boekt het bedrag gewoon over via bank of giro.

Andere mogelijkheden

Neem voor andere mogelijkheden even contact met ons op. Vrijwel alles is bespreekbaar.

Bij grote bestellingen kan indien gewenst enkel een voorschot worden betaald. Het voorschot bedraagt tenminste 20% van het aankoopbedrag met een minimum van 100 Euro. Het restbedrag betaal je dan bij levering.

Levering onder rembours (betaling bij levering). Hiervoor wordt €8,- extra in rekening gebracht.

Levering

Bestelde goederen worden normaal binnen 1 week na ontvangst van de betaling afgeleverd. Maatwerk kan iets langer duren. Bij betaling via PayPal en iDEAL is de betaling onmiddellijk bij ons binnen.

De schroten voor de afwerking van de binnenzijde van een sauna zijn bestand tegen zowel de extreme droogte als tegen hoge vochtigheid bij stoomsaunabaden en dit bij hoge temperaturen. Bovendien dient het materiaal ook bij hoge temperaturen aangenaam aan te voelen.

Om dit te bereiken is het hout voor de saunaschroten op een speciale manier gedroogd en hebben de schroten een speciale profilering met een extra diepe mes en groef zodat deze bij krimpen (door droogte) niet uit elkaar schieten. De houtsoorten voelen ook bij hoge temperaturen nog aangenaam aan. Aangezien de binnenzijde van de sauna het deel is dat in aanraking komt met het blote lijf is saunahout bovendien extra fijn geschaafd en geschuurd zodat het vrij is van splinters.

Daarom bieden wij dan ook enkel speciaal geselecteerde en speciaal gedroogde houtsoorten aan in de best mogelijke kwaliteit.

Schroten van de bouwmarkt geven problemen met het overmatig vrijkomen van hars, loszittende knoesten en splinteren of barsten. Bovendien is de profilering en droging niet juist. Voor constructiehout en voor materialen voor de afwerking van de buitenzijde van de sauna kunt u uiteraard ook bij de normale bouwmarkten terecht.

Het kleinste type kachel van 3.6 kW kan worden aangesloten op een enkele groep op het zekeringenbord (230 V / 16 A). Dat wil zeggen dat deze in een gewoon (geaard) stopcontact kan worden ingeplugd mits er in de zelfde groep geen andere gelijktijdige grote verbruikers zijn aangesloten. Een dergelijke kachel volstaat voor een sauna met een inhoud van maximaal 5 m³.

Indien de sauna groter dan 5 m³ is dient een kachel met een groter vermogen te worden geplaatst. De voeding van de kachel wordt dan verdeeld over meerdere groepen op het zekeringenbord (bijvoorbeeld over 3 groepen van 230 V / 16 A). Met een dergelijke aansluiting kunnen vermogens tot 10.5 kW worden aangesloten. (goed voor sauna’s tot maximaal 15 m³)

Voor nog grotere sauna’s zijn er nog zwaardere kachels beschikbaar. Aangezien dit over het algemeen speciale stroomvoorzieningen vereist die in een woning meestal niet voorhanden zijn worden deze binnen ons gamma niet aangeboden. Indien u om specifieke redenen toch een dergelijke kachel wenst te plaatsen mag u contact met ons opnemen en kunnen en wij u altijd een interessante aanbieding doen.

Saunakachels vind je hier.

Nee, het plaatsen van een kachelhek is niet verplicht maar wordt door ons ten zeerste aangeraden. Een goede afscherming van de kachel kan het risico op letsel door het stoten van het blote lijf tegen de buitenzijde van de kachel of zelfs de stenenkorf sterk verminderen.

Saunakachels zijn zo gemaakt dat de hitte van de kachel niet de buitenwand van de kachel kan opwarmen. Toch kan de (metalen) buitenwand van de kachel behoorlijk heet worden door opwarming aan de lucht (de temperatuur van de lucht kan oplopen tot 110°C). Ook kan iemand door bijvoorbeeld het verlies van evenwicht richting de kachel vallen.

Een dampscherm dient te voorkomen dat er lucht vanuit de sauna doorheen de wanden naar buiten gaat.

De temperatuur van de lucht in een sauna is zeer hoog en kan daardoor grote hoeveelheden water onder de vorm van waterdamp opnemen. De lucht buiten de sauna is veel kouder en kan veel minder vocht bevatten. Een verplaatsing van lucht door de wanden gaat samen met een sterke afkoeling en de waterdamp uit de hete lucht condenseert tot water.

Het dampscherm, altijd geplaatst aan de warme kant van de isolatie (de binnenzijde van de sauna), voorkomt dat er lucht door de wanden kan diffunderen en dat er condensatie (watervorming) optreedt in de dikte van de wand.

Ja, een sauna dient te worden geventileerd. De ventilatie van de sauna zorgt voor een betere luchtkwaliteit en voor een betere verdeling van de warmte binnen de ruimte.

De plaatsing van een rooster onder de kachel en een rooster schuin tegenover de kachel juist boven de bovenbank geeft een goed ventilerend effect. De hitte van de saunakachel zorgt voor convectie (hete lucht stijgt op) en dit effect zorgt tevens voor het aanzuigen van verse lucht van buiten de sauna via het rooster onder de kachel. De hete lucht stijgt op en wordt afgevoerd via het hoger geplaatst rooster aan de andere kant van de ruimte.

Ook een royale spleet onder de deur werkt prima.

Ventilatierooster vindt je hier.

De aanbevolen temperatuur ligt tussen de 60 en de 90°C. Dit is echter geen wet en iedere gebruiker kan een temperatuur naar eigen voorkeur instellen. Over het algemeen geldt 110°C als maximum. Een thermometer in de sauna geeft je de nodige info en leert je waar je eigen comfortgrens ligt. Een saunamuts maakt een hete sauna wat draaglijker.

De temperatuur in een sauna is hoger bij het plafond en lager bij de vloer. Banken op verschillende hoogte geeft de gebruiker dus de keuze tussen verschillende temperatuur zones.

De door ons aanbevolen en verkochte houtsoorten hebben hun bruikbaarheid en duurzaamheid bewezen voor gebruik in sauna’s. Er bestaan echter ook nog andere bruikbare houtsoorten. Over het algemeen is hardhout niet bruikbaar. Hardhout absorbeert te veel warmte en wordt daardoor veel te heet. (Je kan er bijvoorbeeld niet meer op of tegen zitten.)

Er zal een lichte stijging in temperatuur zijn in de omliggende ruimte. Bij een softstoombad kan eveneens de luchtvochtigheid wat stijgen.

Ja, maar enkel met toezicht door volwassenen, voor korte periodes (enkele minuten) en bij een gematigde temperatuur. Kleine kinderen gaan beter niet te lang in een sauna omdat zij niet zo veel kunnen zweten als volwassenen en daardoor hun warmte slechter kwijt kunnen.

Mensen met hart- of andere gezondheidsproblemen zouden beter eerst een arts raadplegen voor een saunabad te nemen. Wanneer je te veel of zwaar hebt getafeld kan een sauna oncomfortabel zijn. Ga ook niet in de sauna wanneer je te veel alcohol hebt gedronken.

Zo lang het comfortabel voor je is (perioden van ±15 minuen zijn gangbaar meer geen regel). Verlaat de sauna en koel jezelf af als je het te warm begint te krijgen. Vergeet niet voldoende water te drinken want je verliest veel vocht tijdens het saunabad.

Zo vaak als je wilt. De meeste mensen gaan niet meer dan 2 à 3 keer per week, meestal in de avond om te ontspannen na een dag hard werken.

Maak de sauna schoon met een licht sopje op basis van water en zeep. Doe dit voor opwarmen van de sauna zodat deze snel en goed droogt. Normaal gezien is het gebruikte hout vrij van hars. Indien er ergens toch een vervelend plakkende harsvlek ontstaat kan deze worden verwijderd met een beetje wasbenzine (achteraf goed ventileren).

De beste bescherming tegen vocht is een goede ventilatie.
Schilder de binnenkant van de sauna in geen geval. Door de hoge temperatuur en het werken van het hout zal verf snel loslaten. Bovendien kan de verf oplosmiddelen bevatten die vrij komen bij hoge temperatuur. Voor de buitenzijde van de sauna kan elke gewenste afwerking worden toegepast, dus schilderen kan ook.

Als de wanden degelijk zijn geïsoleerd (zoals door ons wordt aanbevolen) en een kachel met voldoende vermogen is geplaatst zal de ruimte in minder dan een uur op temperatuur zijn. Het is aanbevolen de ventilatieopeningen en de deur gedurende de opwarmperiode dicht te houden. (Niet vergeten de ventilatieopeningen weer te openen bij gebruik.)

Een oven met wat extra vermogen kan de opwarmtijd flink verkorten.

Nee. Je hebt enkel water nodig om op te gieten en dat kan prima vanuit een sauna-emmer.
Voor het afkoelritueel is een wateraansluiting in de buurt natuurlijk wel makkelijk.

Nee, het is beter de lavastenen eerst af te spoelen met schoon water en de oven eerst in te stoken. Zie ook de informatie geleverd bij de saunaoven.

Indien iemand onwel wordt in de sauna bestaat de kans dat deze persoon achter de deur komt te liggen. Ingeval de deur naar binnen draait is het zeer moeilijk deze dan te openen en de persoon in kwestie te evacueren.

De vloer waarop de sauna wordt geplaatst dient bestand te zijn tegen en temperatuur van ongeveer 40°C, dient gemakkelijk te kunnen worden gereinigd en dient ongevoelig te zijn voor sterke schommelingen in temperatuur en relatieve luchtvochtigheid.

Een tegelvloer is ideaal.

Het plaatsen van een sauna op kale plankenvloer of op parket raden wij om voorgaande redenen sterk af. Ook tapijt is om hygiënische redenen niet geschikt.

Over het algemeen kan gesteld worden dat raamopeningen weinig problemen geven.
Neem bij twijfel contact op met een glasleverancier en leg de situatie uit. Zogewenst kan het plaatsen van een (uitneembaar) extra glasvlak in de wand van de sauna de thermische belasting van het glasvlak in de gevel sterk verminderen.

De sauna wordt geventileerd vanuit de ruimte waarin deze is geplaatst. We gaan er daarbij van uit dat de betreffende ruimte normaal is geventileerd en dus een normale luchtkwaliteit heeft.

Bij een normaal saunabad blijven de hoeveelheden opgegoten en dus verdampt water beperkt. Het opgieten van grote hoeveelheden water maken het klimaat in de sauna zeer onaangenaam.

Verder raden wij het plaatsen van een zogenaamd schrobputje in een sauna ten zeerste af. Dit is makkelijk bij het schoonmaken maar door de hoge temperatuur van de sauna zal het water in het stankslot van het putje telkens snel verdampen. Een rioollucht in de sauna is het gevolg.