Sauna materialen

Het is belangrijk om bij het bouwen van de sauna goed te weten welke materialen wel of niet kunnen worden gebruikt. Het is namelijk zonde iets te hebben gebouwd, wat later toch niet succesvol blijkt te zijn bij een sauna.

Meestal wordt een saunacabine volledig in hout gemaakt. Echter wordt er ook weleens steenachtig materiaal gebruikt bij professionele sauna’s. Dit vereenvoudigt de hygiëne maar let hiermee op. Harde steenachtige oppervlakken kunnen onaangenaam heet worden en zelfs brandwonden veroorzaken wanneer het blote lijf er mee in aanraking komt. Daarnaast is niet elk hout geschikt voor een sauna, aangezien het met hoge temperaturen en hele lage en hoge luchtvochtigheid in aanraking komt.

Aangezien de binnenzijde eveneens het deel is dat in aanraking komt met het blote lijf is ons hout eveneens fijn beschaafd en geschuurd zodat het volledig vrij is van splinters. Bovendien dient het materiaal ook bij hoge temperaturen aangenaam aan te voelen.

De wanden van de cabine kunnen massief worden uitgevoerd, zoals bij een traditionele blokhut, of worden samengesteld en voorzien van een isolatielaag.

De isolatie dient om de warmte binnen de sauna te houden. Welke soort isolatie gebruikt wordt is afhankelijk van de persoonlijke voorkeur. Wij gebruiken zelf graag minerale wol (glaswol of steenwol) en soms schapenwol. De isolatie dient bestand te zijn tegen de hoge temperaturen in de saunacabine en mag bij deze temperaturen niet degraderen of stinken. Door toepassing van een dampscherm wordt vermeden dat er zich vocht ophoopt binnen de structuur van de saunawand.

Traditioneel wordt de buitenzijde van de sauna op een zelfde manier afgewerkt als de binnenzijde. Toch is de keuze voor de afwerking van de buitenkant vrijwel onbeperkt, omdat deze niet onderhevig is aan het extreme binnenklimaat van de sauna. Je kunt de buitenzijde dus volledig in stijl van de omringende ruimte afwerken.